Lansare Carte – Dan Tomozei, “Statul în secolul XXI – Modelul chinez”

  Lansare de carte  

Modelul chinez”

Volumul  scris de  Dan Tomozei,  intitulat  ”Modelul Chinez”, a fost lansat cu succes  în trei mari orașe din România- Sibiu, Craiova și București, reușind  să prezinte  publicului iubitor   de carte  teme economice, sociale, de familie, educaţionale, relaţiile între oameni  din China,  plecând de la Lao Zi, Sun Zi şi Confucius, ajungând până în secolul XXI. Autorul  încercat să prezint China de astăzi, dar care este foarte puternic conectată la tradiţie, la familie, la tot ceea ce înseamnă bunăcuviinţă pe modelul chinez. ”În China, lucrurile sunt pe model chinezesc. Una dintre filosofiile de stat în China este de a prelua ce este bun în exterior, de a înţelege cum funcţionează şi apoi de a încerca să aplice potrivit convingerilor şi politicilor chinezeşti”, remarcă ziaristul Dan Tomozei.

Cartea transmite mai multe mesaje, unul dintre ele fiind acela de deschidere la adresa Chinei, în perspectiva relaţiilor economice, relaţiilor politice, relaţiilor sociale, culturale, cu precădere pe colaborarea România – China. Un alt mesaj este acela de a încerca să renunţăm la prejudecăţi în ceea ce priveşte China. Referitor la modul cum gândesc  chinezii, autorul consideră, într-un interviu acordat reporterului RCI, că aceștia gândesc din perspectiva lui Lao Zi, Sun Zi, Confucius, pentru că ”aşa cum înţeleg eu societatea şi familia chineză, familia de azi se exprimă potrivit conceptelor confucianiste de respect, de loialitate, de consecvenţă şi de respect filial. Copiii să respecte familia…Singura preocupare a societăţii chineze este să construiască pentru consolidarea societăţii interne.  Poporul chinez a continuat să-şi păstreze valorile, să-şi păstreze şi să-şi promoveze cultura, să o dezvolte, să o prezinte lumii”, apreciază DanTomozei  ”De șase ani văd cum se dezvoltă China şi încerc să prezint realităţi din lumea în care eu trăiesc… Pentru mine, șase ani în China înseamnă un timp extrem de puţin, insuficient pentru a cunoaşte realităţile chineze. Am scris în carte- nu-ţi ajunge o viaţă de om dacă nu eşti chinez, ca să ajungi să simţi şi să înţelegi cum gândesc chinezii. De șase ani aflu, cu ajutorul prietenilor chinezi, că poporul chinez este un popor extrem de profund, cu nişte emoţii extrem de puternice şi explicam celor din ţară şi parte din experienţele mele că foarte greu ajungi să ai un prieten într-un chinez. Dar atunci când ai reuşit să primeşti prietenia unui chinez, ai câştigat pentru 10 vieţi, nu pentru o viaţă”, afirmă scriitorul.

Despre alte proiecte editoriale, Dan Tomozei spune că ” voi încerca să mă aplec mai mult asupra culturii şi modului de gândire al societăţii chineze, pe care să-l prezint în articole şi în conferinţe, pentru că este foarte important şi foarte interesant să înţelegem mecanismul, pentru că în China, din punctul meu de vedere, succesul este asigurat de modul de organizare şi de modul în care sunt gândite lucrurile. Atunci când gândeşti îndelungat şi ajungi la rezultatul corect, evident vine şi succesul”( Foto: Cristina Nichituș Roncea)

source: Eliade Balan, Redactor-Sef

 

 

Dan Tomozei ne propune Statul în secolul XXI – Modelul chinez. Despre China şi România dintr-o perspectivă inedită

Source: ziaristionline.ro

Volumul “Statul în secolul XXI – Modelul chinez”, apărut la Grupul Editorial Corint, autor Dan Tomozei, a fost prezentat vineri la Institutul de Economie Mondială  (IEM) parte a Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române, în cadrul unei conferințe având ca temă realitățile și perspectivele culturii, societății și economiei chineze. (Foto: Cristina Nichituș Roncea)

În prezența unui public divers, format în mare parte din specialiști și cercetători în domeniul științelor sociale și economice, cu expertiză pe zona Asiei, ai Casei Româno-Chineze și proiectului “Podul prieteniei România-Bulgaria”, evenimentul s-a transformat într-o interesantă și cuprinzătoare dezbatere pe tema relațiilor româno-chineze, a evoluției societății chineze, fiind accentuate diferențele și zonele de apropiere dintre cele două țări.

Alături de autor, temele dezbaterii au fost susținute de Li Ming – reprezentantul Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, și Simona Poladian –  directorul Institutului de Economie Mondială, gazda evenimentului, fiind prezentate o serie de argumente, opinii, curiozități dar și prejudecăți care au vizat modelele și soluțiile aplicate în societatea chineză.

Recomandam:  Interviu acordat Radio China Internaţional (AUDIO)

Li Xin, Radio China Internaţional – Secţia de limba română
18 octombrie 2016

 

Scroll to Top