Lansarea activității Casei Româno-Chineze, Filiala Iași

Miercuri, 10 iulie 2019, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Camera de Comerț și Industrie Iași, a fost anunțată în mod oficial înființarea Filialei Iași a Casei Româno – Chineze.

Filiala județeană Iași este cea de a 12 filială din cadrul Casei Romano Chineze care este o asociație privată, non-guvernamentală și non-profit. Având ca obiectiv strategic – Promovarea cooperării între cele două țări în societatea civilă românească. Obiectivele și acțiunile Casei, sunt evidențiate și în revista ”Casa prieteniei”.
”Anul 2019 are o semnificație aparte, deoarece marchează 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și China. China reprezintă un rezervor uriaș de oportunități, In acest context dorim ca relaţiile bilaterale să se extindă către domenii și mai largi decât cele comerciale, în investiții, cercetare, medicină, educație, cooperare culturală., cu ajutorul și implicarea partenerilor locali.
Există firme în Iași care derulează deja afaceri cu China și care își doresc o dezvoltare a acestora, dar există totodată și antreprenori care prospectează, tatonează posibilitatea derulării de afaceri bilaterale, aceasta fiind una dintre nevoile pe care le-am identificat și pe care ne dorim să le sprijinim în interesul comun al firmelor și companiile din Iași și din Republica Populară Chineză.
Am înaintat o invitație, Excelentei Sale D-na Jiang Yu, Ambasador al Republicii Populare Chneze în România de a efectua o vizită de lucru la Iași, a promis când agenda ii va permite va efectua probabil prima misiune de acest gen la Iași cât mai curând posibil.
O primă activitate a CRC Filiala Iași va fi organizarea vizitei de lucru în data de 23 iulie -2 august a unei delegați aparținând companiei Shanghai Foreign Trade Enterprises o companie guvernamentala chinezeasca, ce are ca obiect de activitate sourcing-ul la nivel global in cadrul companiilor aflate sub ”umbrela” Shanghai World Expo Group .
De asemenea CRC prin statut acordă unele facilități membrilor și partenerilor săi” a declarat Romică Ichim, Președintele executiv al Casei Româno – Chineze Filiala Iași.

Întrucât unul din domeniile majore pe care se va axa activitatea Casei Româno-Chineze Iași este cel economic, anunțul oficial de înființare a fost făcut la Camera de Comerț, ocazie cu care a fost semnat și un protocol de colaborare între cele două organizații.

„Susținem și apreciem orice demers de deschidere a noi orizonturi externe pentru mediul de afaceri ieșean. Cu atât mai mult în privința unor parteneriate care ar putea diversifica paleta colaborărilor dincolo de granițele Uniunii Europene, față de care suntem legați într-un procent foarte mare. Din multe puncte de vedere ar fi de dorit ca firmele noastre să-și găsească fie piață de desfacere, fie furnizori și în afara UE, nu doar în interiorul acesteia. E drept, la prima vedere nu este atât de la îndemână să închei o afacere cu un partener chinez, precum cu un partener european, dar această reticență trebuie învinsă. De asemenea, putem discuta și de investiții provenind din China, inclusiv în proiecte edilitare și de infrastructură, la nivel local sau regional, nu neapărat macro, de anvergură națională. Desigur, în condiții reciproc avantajoase, care să echilibreze cumva balanța comercială cu China.” a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

De precizat în acest context că, potrivit datelor statistice, în anul 2018 un procent de 3% din exporturile județului Iași au avut ca destinație China, respectiv o valoare de 6 mil. euro, iar importurile din China au reprezentat un procent dublu, 6,4% din total importuri, în valoare de cca. 13 mil. euro.

Totodată, în bazele de date figurează doar 5 firme active cu acționari chinezi (una în alimentație publică, iar altele trei în comerț), însumând o cifră de afaceri totală de 3 mil. euro.

Protocolul încheiat cu această ocazie între Casa Româno-Chineză Filiala Iași și Camera de Comerț și Industrie Iași își propune să identifice posibili parteneri pentru oamenii de afaceri ieșeni, să realizeze contacte de afaceri, inclusiv prin intermediul misiunilor și delegațiilor economice și să promoveze interesele economice ale Iașului în fața unor potențiali investitori din China.

source: Casa Româno-Chineză, Filiala Iași

Scroll to Top