O atmosferă caldă, oameni minunați, o seara de calitate și multe emoții din partea autoarei Felicia Nina Gherman la lansarea cărții “China in povestiri”, lansare la care Casa Romano-Chineza a participat cu mare placere duminică seara.
Recomandam aceasta carte celor care au dorința de a descoperi povestirile despre fascinanta Chină cuprinse in acest volum. “China în povestiri” este prima carte a Ninei in care descrie o țara în care trăieste de peste 7 ani si pe care o considera fascinantă. O carte despre oamenii Chinei de azi, o carte despre viața reală a celor care fac din străvechea Chină, puterea mondială de astăzi. Cartea a aparut la editura InDArt, si a fost finantata de Radio China Internațional.
În descrierea volumului, autoarea acestuia, jurnalist în departamentul de limba română al Radio China Internațional a vorbit despre povestirile care fac conținutul cărții, în care a surprins trăirile și sentimentele sale la întâlnirea cu locuri minunate și oameni speciali ai Chinei de azi. “Acest volum de început cuprinde câteva povestiri despre oamenii Chinei de azi, care își continuă existența construind-o pe valorile tradiționale și adaptându-se continuu la influențele actuale. Influențe care reprezintă totodată mari încercări și mari provocări, la care răspunsul îl știm cu toții, tocmai prin ascensiunea economică și culturală, și nu numai, a Chinei zilelor noastre.” Nina F. Gherman a redat și câteva exemple în acest sens, vorbind despre insulele Zhoushan din Marea Chinei de Est și despre calitățile umane ale pescarilor din zonă, moment în care actrița Teatrului InDart, Silvia Gagu a lecturat un scurt fragment dintr-o poveste care a avut un impact emoțional puternic asupra autoarei.
Artiștii Daniel Făt și Fang Shuang au încântat apoi publicul interpretând melodii în limbile română și chineză, prezentarea încheindu-se cu o sesiune de autografe și dialoguri ale autoarei cu invitații despre fascinanta China. La eveniment au participat reprezentantul Centrului Cultural Chinez la București, Ta Mi, Corina Diana Constantinescu, soția ambasadorului României în China, E.S. Basil Vasilică Constantinescu, Elena Racu, reprezentantă a Institutului Cultural Român de la Beijing, Cristina Marinescu, fost secretar II la Ambasada României în China, prieteni ai autoarei volumului și iubitori ai culturii chineze.
Proiectul jurnalistic conține 30 de povestiri colorate care reliefiază sufletul poporului chinez cu seva sa profund ancorată în tradiții si obiceiuri, 30 de povestiri despre oamenii Chinei care își construiesc viața peste valorile fundamentale ale unei culturi impunătoare care inspiră mereu. Traducerea dialogurilor autoarei Nina F. Gherman cu personajele descrise în acest volum și fotografiiile inserate au fost realizate de Li Xin, directorul adjunct al departamentului în limba română al Radio China Internațional, cu care autoarea realizează emisiunea audio “Cultura Chinei într-o ceașcă”.