EN: Book launch for Ambassador Viorel Isticioaia Budura book ” A look at Asia. The memories of an ambassador.” HE Mr. Viorel Isticioaia Budura is a Romanian diplomat, Vice President of Romanian Chinese House.
RO: Vineri, 3 iunie, la Cafeneaua Scriitorilor, Standul Editurii Litera din cadrul Bookfest 2022, Excelența Sa, domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura si-a lansat cu succes cartea „O privire spre Asia. Amintirile unui ambasador“.
Moderata de Justina Bandol, redactor coordonator Editura Litera, lansarea s-a bucurat de o audienta selecta, printre invitati numarandu-se ambasadorul Japoniei, fosti ministrii de externe ai Romaniei, diplomati de cariera, etc.
Vicepresedinte al Casei Romano-Chineze, diplomat de cariera, un diplomat eminent, ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura ne daruieste cartea sa cu eleganta sa proverbiala si cu generozitatea celui care a trait direct implicat momente de istorie ale politicii externe romanesti. Ajutat de talentul sau diplomatic, Viorel Isticioaia-Budura ne ofera o scriere fluenta, cu fraze asezate si inchegate, atent la detalii si temeinice concluzii.
“O privire spre Asia. Amintirile unui diplomat” rememoreaza experiențele sale din anii ‘80 ca diplomat în MAE, ca adjunct al sefului misiunii la Ambasada Romaniei la Londra, apoi ambasador in Coreea de Sud si China si la finalul carierei ca directorul general al Departamentului Asia Pacific din cadrul Serviciului European de Acțiuni Externe al Uniunii Europene (2011–2014), cea mai inalta functie detinuta de un diplomat roman la Comisia Europei, ambasador al Uniunii Europene in Japonia (2014–2018), reprezentant cu insarcinari speciale pe regiunea Asiei, MAE (2018–2019). A fost rasplatit cu numeroase ordine și distincții.
Miscandu-se suplu printre subiectele abordate, memoriile sale în stil de jurnal includ si clipe din viata sa de familie alaturi de sotia sa si fiica Ana in China, Afganistan, India, Japonia, Coreea de Sud, cuprinzand momente intime ale vietii de diplomat in Asia.
Memoriile ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura surprind totodata evenimente, oameni și locuri ce dau cartii o solida valoare de document. Volumul reprezinta deopotriva un argument riguros al profesiunii de diplomat in serviciul tarii sale. De la pilduitoare intalniri cu omologi, cu ministrii si inalti oficiali locali, pana la o descriere încantatoare a unor petreceri si receptii, cartea evoca amintiri despre cultura asiatica, indeosebi cea japoneza si chineza, politica și viața de zi cu zi, toate relatate cu o nota de nostalgie calda pentru o epoca “usor trecuta”.
Traind și calatorind în China, Viorel Isticiaia-Budura si sotia sa Tatiana, au fost martori directi la marile schimbari care au trecut prin tara și au marcat China moderna.
La capatul lecturii acestei carti, scrisa cu sensibilitate si suplete diplomatica, cititorul va ramane cu imaginea unei epoci istorice de mari prefaceri, în care naratorul, personaj în același timp, traiește deopotriva in realitatea Europeana și in cea a Asiei. El ne invita chiar de la inceputul cartii sa avem rabdarea de a lectura aceasta carte prin prisma celui care a vazut aceste transformari ca “student, diplomat, prieten si partener al oamenilor din multe tari” si ne demonstreaza “cat de omeneste traieste un diplomat momentul”. Sa nu uitam ca un ambasador ajunge aproape de personaje care au intrat in cartea de istorie.
https://casaromanochineza.ro/o-privire-spre-asia-amintirile-unui-ambasator-de-viorel-isticioaia-budura/
Tibi H., CRC