Casa Romano-Chineza a primit vestea unui eveniment editorial de exceptie: aparitia volumului de memorii diplomatice ale Excelentei Sale domnul ambasador Viorel Isticioaia-Budura, vicepresedinte al asociatiei noastre.
Diplomat de cariera, un diplomat eminent, ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura ne daruieste cartea sa “O privire spre Asia. Amintirile unui diplomat” cu eleganta sa proverbiala si cu generozitatea celui care a trait direct implicat momente de istorie ale politicii externe romanesti. Ajutat de talentul sau diplomatic, Viorel Isticioaia-Budura ne ofera o scriere fluenta, cu fraze asezate si inchegate, atent la detalii si temeinice concluzii.
“O privire spre Asia. Amintirile unui diplomat” rememoreaza experiențele sale din anii ‘80 ca diplomat în MAE, ca adjunct al sefului misiunii la Ambasada Romaniei la Londra, apoi ambasador in Coreea de Sud si China si la finalul carierei ca directorul general al Departamentului Asia Pacific din cadrul Serviciului European de Acțiuni Externe al Uniunii Europene (2011–2014), cea mai inalta functie detinuta de un diplomat roman la Comisia Europei, ambasador al Uniunii Europene in Japonia (2014–2018), reprezentant cu insarcinari speciale pe regiunea Asiei, MAE (2018–2019). A fost rasplatit cu numeroase ordine și distincții.
Miscandu-se suplu printre subiectele abordate, memoriile sale în stil de jurnal includ si clipe din viata sa de familie alaturi de sotia sa si fiica Ana in China, Afganistan, India, Japonia, Coreea de Sud, cuprinzand momente intime ale vietii de diplomat in Asia.
Memoriile ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura surprind totodata evenimente, oameni și locuri ce dau cartii o solida valoare de document. Volumul reprezinta deopotriva un argument riguros al profesiunii de diplomat in serviciul tarii sale. De la pilduitoare intalniri cu omologi, cu ministrii si inalti oficiali locali, pana la o descriere încantatoare a unor petreceri si receptii, cartea evoca amintiri despre cultura asiatica, indeosebi cea japoneza si chineza, politica și viața de zi cu zi, toate relatate cu o nota de nostalgie calda pentru o epoca “usor trecuta”.
Traind și calatorind în China, Viorel Isticiaia-Budura si sotia sa Tatiana, au fost martori directi la marile schimbari care au trecut prin tara și au marcat China moderna.
Este practic un postulat ca orice cuvant iese din gura unui diplomat nu mai poate fi retras si cu siguranta este undeva notat. Sigur, un diplomat, prin formatie este mai precaut, atent la nuante si conjuncturi, “osciland maiestru intre sensuri clare si alunecoase intelesuri”, ceea ce se vede si in intamplarile povestite cu detalii de ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura.
La capatul lecturii acestei carti, scrisa cu sensibilitate si suplete diplomatica, cititorul va ramane cu imaginea unei epoci istorice de mari prefaceri, în care naratorul, personaj în același timp, traiește deopotriva in realitatea Europeana și in cea a Asiei. El ne invita chiar de la inceputul cartii sa avem rabdarea de a lectura aceasta carte prin prisma celui care a vazut aceste transformari ca “student, diplomat, prieten si partener al oamenilor din multe tari” si ne demonstreaza “cat de omeneste traieste un diplomat momentul”. Sa nu uitam ca un ambasador ajunge aproape de personaje care au intrat in cartea de istorie.
O nota aparte se cuvine acordata minunatei prefete scrise de presedintele Academiei Romane si mai cu seama la paragraful definitoriu: ”Excelența Sa oferă cititorului câteva schițe literare, cu dialoguri abundente și inspirate, care au drept pretext experiența de ambasador, lumea diplomatică, desele călătorii în China, Japonia, Coreea de Sud. Domnul ambasador a găsit registrul cel mai potrivit al echilibrului ca să ne poată conduce prin muzica unui vals românesc de demult, prin trei vaze sparte lângă un șemineu vechi, prin câteva ținute discrete ori ușor ostentative ale unor personaje, prin gustul unei cafele dintr-o zi ploioasă, prin izul aromat de pipă a unui diplomat și alte multe detalii – conform tehnicii amănuntului semnificativ – în universul unor realități exotice, care au simțul dreptei cumpăniri între tradiție și modernitate”.
VIOREL ISTICIOAIA-BUDURA (n. 1952, Oradea), absolvent al Facultății de Filosofie-Istorie, Universitatea Bucureşti, și al Facultății de Limba și Literatura Chineză, Universitatea Nankai, Tianjin, R.P. Chineză, este un diplomat de carieră a cărui activitate a vizat mai ales spațiul est-asiatic. A fost ambasador, reprezentant cu însărcinări speciale pe regiunea Asiei, MAE (2018–2019), ambasador al Uniunii Europene în Japonia (2014–2018), șef al Departamentului Asia și Pacific, Serviciul European de Acțiune Externă, Bruxelles (2011–2014), ambasador al României în R.P. Chineză (2002–2011), ambasador al României în Republica Coreea (2000–2002), ministru-consilier la Ambasada României în Marea Britanie (1998–2000), director adjunct, Departamentul pentru ONU și organizații internaționale, MAE (1996–1998), ministru-consilier la Ambasada României în Japonia (1992–1996), șef de cabinet al prim-ministrului (1990–1992), atașat de presă la Ambasada României în R.P. Chineză (1985–1990), diplomat în MAE (1978–1985).
https://www.litera.ro/o-privire-spre-asia-amintirile-unui-ambasador-afdiv248
sursa video: youtube/ Editura Litera – # CuVoceTare, S02E10: „O privire spre Asia“.
Tibi H., CRC