”Oidip”, aplaudat la Shanghai

Teatrul Național ”Radu Stanca” la Festivalul Internaţional al Artelor
”Oidip”, aplaudat la Shanghai

Spectacolul „Oidip” din repertoriul Teatrului Național „Radu Stanca”, din Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, muzica Vasile Șirli, jucat două seri la rând în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor de la Shanghai, a fost la prima confruntare cu publicul metropolei chineze. Producţia teatrului sibian, o adaptare după “Oedip la Colonos” şi “Oedip Rege” de Sofocle, a surprins spectatorii prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării, fiind foarte bine apreciat în oraşul de pe malul râului Huangpu. Publicul a fost încântat de măiestria interpretării şi talentul actorilor Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Fufezan, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Adrian Matioc, Pali Vecsei, Veronica Arizancu, Emoke Boldizsar, Florin Coşuleţ, Cristina Ragos, Serenela Mureşan.
Fiecare reprezentaţie a declanșat aplauze furtunoase la final și exclamații de bucurie şi admiraţie pentru actorii şi creatorii spectacolului „Oidip”.„Suntem studente în orașul Jincheng din provincia Shanxi, specializarea teatru. Am venit la Shanghai pentru Festivalul Internațional al Artelor. Spectacolul este foarte impresionant. Mi-a atins inima. Povestea, decorurile, am învăţat foarte multe lucruri. Este extraordinar!”, mi-au spus două tinere la încheierea primei reprezentaţii, vădit surprinse şi absorbite încă de ceea ce văzuseră pe scenă. Căci viziunea regizorului Silviu Purcărete este uluitoare, componenta cinematografică răzbate puternic în această montare. Am avut sentimentul că sunt în fața unui televizor pe ecranul căruia urmăream povestea realizată dintr-o succesiune rapidă de cadre, o curgere continuă de scene care transmit emoții și trăiri speciale, dar și sarcina absolut uriașă a actorilor.(…)
Actorii au evoluat excelent în sala de spectacole imensă și plină a faimoasei Academii de Teatru şi Dans din Shanghai, impresionând publicul, reconfirmând valoarea trupei teatrului sibian. Un spectacol complicat, cu un text complicat, ce pare a fi o tragedie antică scrisă de curând, un Sofocle adus în plin secol XX, care te bulversează și revarsă peste tine ca spectator o serie de experiențe sufletești de o intensitate maximă, făcându-te martor la suferința unui Oidip, cel care ispăşește pentru poporul său vinovăţii care nu-i aparţin(…) Un spectacol fascinant și sfâșietor în același timp ce a lăsat urme adânci în metropola Shanghai. Ochii însângerați ai lui Oidip, stările lui psihologice, îndoielile, spaimele, presentimentele, nefericirea, neputinţa de a ierta şi de a înţelege, singurătatea, vina, păcatul, devastându-ne pe fiecare dintre noi, într-un dureros flux de conştiinţă și transmițându-ne mesajul că nu putem păcăli destinul. Pentru că ne ajunge, întotdeuna, din urmă. Mă urmărește și acum imaginea în care, pe fundalul unui superb apus de soare, îndreptându-se spre mormânt, Oidip trage după sine un copac, moment ce sugerează fatalitatea și predestinarea. Spectacolul nu este la prima deplasare în China. Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a participat la Festivalul Internațional de Teatru organizat de Teatrul Arta Poporului din Beijing în perioada 25 – 27 martie 2016. Și atunci, dar și la actualul turneu, acesta a fost susținut și sprijinit de Institutul Cultural Român de la Beijing. (Fragment din cronica ziaristei Nina F. Gherman-RCI). Fotografii Li Xin şi Shen Hong)

Scroll to Top