“Podul Limbii Chineze”, editia 18. – “olimpiada” de limba chineza

Casa Romano-Chineza a fost onorata sa participle la ediția românească a celui de-al 18-lea “Podul Limbii Chineze”, o olimpiadă de limba chineză pentru studenții străini care a avut loc marți, 2 aprilie, la Teatrul EXCELSIOR din Bucureşti. Din juriul competitiei, pe langa alti sinologi de renume, a facut parte si Tibi H., sinolog, director al Casei Romano – Chineze.

O studenta de la Universitatea din București a câștigat marele premiu. Paula, studentă în anul III, va reprezenta România la etapa internațională a concursului, care va avea loc în iulie în China, în timp ce Maria Lungu, tot o studentă în anul III la Universitatea din București, a câștigat Premiul I si va călători în Beijing pentru a o sustine pe colega ei in finala din Beijing.

Concursul cu tematică “O singură lume, o singură familie” a atras in finala 14 concurenți, reprezentând sute de studenți din centrele universitare în care se studiază limba chineză, respectiv Universitatea din București, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj şi Universitatea Transilvania din Brașov. Potrivit oficialilor romani, din ce în ce mai mulți români sunt interesați de limba şi cultura chineză, iar circa 1.500 de studenți si elevi învață chineza în școală. În prezent, există patru institute Confucius, peste zece clase Confucius și mai mult de 130 de puncte de predare a limbii chineze în diferite orașe ale ţării.

Cei 14 finalişti au concurat la trei probe incluse în competiție: un discurs în limba chineză, în care elevii au explicat pasiunea lor pentru cultura și civilizația chineză; o probă de cunoștințe de limbă, cultură și civilizație chineză; precum şi o spectaculoasă probă de talente, în care studenţii au prezentat momente specifice tradițiilor din China.

Adresându-se evenimentului, Jiang Yu, noul ambasador chinez în România, a folosit un poem antic chinezesc pentru a descrie relațiile bilaterale dintre cele două țări: “Prietenii adevăraţi îţi sunt alături, indiferent de distanţa care vă desparte”.

Potrivit Excelenţei Sale, încă din anul 1950, primul grup de studenți români a plecat în China pentru studierea limbii chineze, iar câţiva ani mai târziu, China și România au lansat specializări universitare pentru a învăța limba celuilalt.

Pe măsură ce relaţiile bilaterale s-au aprofundat de-a lungul anilor, a crescut şi entuziasmul românilor de a învăța limba chineză, de a înțelege China și de a întări cooperarea, așa că a intrat Institutul Confucius în România, a continuat Jiang, aducând un omagiu Ministerului Educației Naționale din România, Asociației Române de Prietenie cu China, Casei Româno-Chineze si altor organizații, precum și sinologilor români pentru contribuția lor la dezvoltarea învățământului limbii chineze în România.

Ambasadorul a reamintit că anul acesta marchează cea de-a 70-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și cea de-a 15-a aniversare a înființării unui parteneriat amplu de prietenie și cooperare, cerând deschiderea unui nou capitol în cadrul relațiilor bilaterale de prietenie și cooperare.

Rodica Cherciu, inspector care coordonează şi învățătura limbii chineze în cadrul Ministerul Educației, a apreciat eforturile depuse de Institutul Confucius în promovarea limbii chineze, prezentarea tradiţiei şi culturii chinezești și sprijinirea schimburilor între oameni.

source & photo: Xinghua News ( Agentia China Noua) & Casa Romano-Chineza

Scroll to Top