Președintele Casei Româno-Chineze Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihuț, a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Arad. Decernarea înaltului și onorantului titlu a fost făcută în cadrul Zilelor Aradului, într-o ceremonie solemnă la Palatul Administrativ, în somptuoasa Sală Ferdinand. Personalitate academică și om de cultură, prof. univ. dr. Lizica Mihuț a primit titlul de Cetățean de Onoare pentru „implicarea cu dăruire și profesionalism în dezvoltarea învățământului superior arădean, precum și în promovarea imaginii Aradului în țară și străinătate“.
Distincția este o recunoaștere a contribuției deosebite a președintelui Casei Româno-Chineze Arad la dezvoltarea școlii românești și îmbogățirea patrimoniului material al statului român cu importante spații destinate educației.
Ca urmare a votului unanim al consilierilor locali arădeni, prin hotărârea 256/19.08.2016, doamnei Lizica Mihuț i-a fost decernată distincția deosebită în fața unei asistențe selecte. „Urmărind motivarea primarului Gheorghe Falcă, mă gândeam la octombrie 1931, când primarul Aradului conferea titlul de Cetăţean de Onoare, marelui George Enescu, simbol al spiritualităţii româneşti. Atunci, George Enescu, nu a spus niciun cuvânt decât, citez din presa vremii, a făcut o plecăciune adâncă şi le-a spus arădenilor „mulţumesc”, după care a interpretat câteva piese de virtuozitate într-un mod absolut unic. De aceea, da-ţi-mi voie să am şi eu un model, pe George Enescu, și să las cifrele să vorbească în locul meu, grăitoare prin ele însele“, a declarat d-na Lizica Mihuț.
Astfel, în alocuțiunea pe care a susținut-o, Cetățeanul de Onoare al Aradului a făcut o trimitere la perioada 2000-2015, când a fost aleasă Rector și mai târziu Președinte al Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu”. De la 3 facultăți s-a ajuns la 9; de la 14 specializări de licență, la 38; de la 0 prgrame de master, la 22; de la 0 școli doctorale, la 2; de la 2154 de studenți la peste 15.000 în anumiți ani universitari; de la peste 100 de cadre didactice și personal administrativ la peste 300; de la un singur proiect înainte de anul 2000, la aproape 400; de la 1700 de metri pătrați de spații pentru învățământ, la 48 000 de metri pătrați, sală de conferință multifuncțională, sală de sport, două hoteluri; de la o situație financiară precară la șase milioane de euro pe depozite. Și, nu în ultimul rând, s-a referit la cele 16 volume ale universității în perioada 2000-2015, o istorie a tot ceea ce s-a întâmplat în învățământul superior de stat din Arad timp de un deceniu și jumătate.
Ca istoric al culturii, d-na Lizica Mihuț a ținut să precizeze că a publicat toate cărțile despre istoria teatrului arădean și transilvănean la cea mai prestigioasă editură din România. Astfel, cele peste 3000 de pagini, reprezentând patru tomuri masive, au apărut la Editura Academiei Române.
În calitate de președinte al Casei Româno-Chineze Arad, s-a referit pe larg la sprijinul primit de Ambasada Republicii Populare China la București și a Casei Naționale Româno-Chinze, a conducerii acesteia, subliniind că România a fost reprezentată la întâlnirea Consiliilor Județene din 16 țări de către Consiliului Județean Arad, iar dintre cei doi ziariști invitați într-o vizită oficială la Beijing, unul a fost din Arad. De asemenea, d-na Lizica Mihuț a mulțumit primarului și Consiliului Local pentru finanțarea traducerii și tipăririi în limba chineză a albumului monogafic al Aradului în ediție specială și pentru susținerea financiară a simpozionului internațional, ediția a doua, ce va avea loc în luna octombrie, sub genericul „Dialoguri culturale româno-chineze”.
Titltul de Cetățean de Onoare al Aradului constituie o apreciere o comunității pentru munca intensă și eficientă a d-nei Lizica Mihuț, profesor reputat, istoric al culturii, cercetător, personalitate proeminentă a vieții culturale naționale, cu o contribuție esențială în dezvoltarea Aradului și nu numai!
source: Andrei Ando, Director General Centrul Media West
In anul 2011 doamna Lizica Mihuţ a devenit cetăţean de onoare al comunei Cermei în semn de mulţumire.