Primul Institut Cultural Român din Asia a fost inaugurat la Beijing

Câteva zeci de chinezi şi reprezentanţi ai comunităţii de români din China au participat, marţi, la Beijing, la inaugurarea primului Institut Cultural Român (ICR) din Asia, eveniment anunţat şi aşteptat de mai mulţi ani.

„Suntem martori la un eveniment remarcabil pe care îl înregistăm în cadrul celor 65 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China pe care i-am celebrat anul trecut. Acest nou Institut Cultural Român din străinătate, al 18-lea, este primul institut cultural deschis în China, dar şi pe întregul continent asiatic, fiind un deschizător de drum din acest punct de vedere”, a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare Secretarul de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe, Radu Podgorean. Potrivit acestuia, „promovarea marilor valori culturale naţionale şi susţinerea participărilor în cadrul proiectelor internaţionale şi a iniţiativelor din diverse domenii de cunoaştere reprezintă o componentă esenţială a diplomaţiei moderne. Institutul Cultural Român va promova moştenirile culturale ale României şi schimburile în domeniul cultural, educaţional, al ştiinţei şi inovaţiei, toate aceste activităţi aducâd cu sine valoare adăugată în cadrul relaţiilor economice şi diplomatiec privilegiate dintre România şi China”.

La rândul său, Yang Zhi, director-adjunct în cadrul Ministerului chinez al Culturii, a declarat că deschiderea, la Beijing, a Institutului Cultural Român, reprezintă „o altă piatră de hotar în instoria relaţiilor dintre cele două ţări, care va dezvolta odată în plus prietenia tradiţională şi înţelegerea reciprocă, lărgind cooperarea şi schimburile culturale, educaţionale, sociale şi politice”.

La evenimentul inaugural, la care au fost prezenţi, de asemenea, Ambasadorul României în R.P. Chineză, E.S. Doru-Romulus Costea, actualul şi fostul Ambasador al R.P. Chineze în România, E.S. Xu Feihong, respectiv E.S. Huo Yuzhen, Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Anatol Urecheanu, a fost vernisată o expoziţie realizată de artiştii români Mircia Dumitrescu şi Anna-Maria Orban.

Echipa ICR Beijing este condusă de fostul diplomat, sinolog Constantin Lupeanu.

Source: romanian.cri.cn,

2015-07-14

Scroll to Top