China şi-a tratat peste 80% din pacienţii infectaţi cu coronavirus cu remedii tradiţionale chineze în combinaţie cu medicamente antivirale, susţinând că acestea au ajutat semnificativ la vindecare, relatează CCN. Reţeta prescrisă de instituţiile de medicină tradiţională chineză denumită „Supă de curăţare a plămânilor şi detoxifieare” a fost promovată şi distribuită în spitale ca parte a tratamentului infecţiei cu coronavirus. Este un remediu tradiţional chinez compus din peste 20 de plante medicinale între care efedra, lemn dulce şi scorţişoară. Datele arată că până la sfârşitul lui februarie, peste 85% dintre pacienţii cu coronavirus din China – circa 60.000 de oameni – au primit remedii tradiţionale alături de medicamente antivirale, potrivit Ministerului pentru Ştiinţă şi Tehnologie.
„Suntem dornici să împărtăşim experienţa chineză şi soluţia chineză în privinţa tratării Covid-19, să facem cunoscută medicina chineză, astfel încât tot mai multe ţări să aibă cunoştinţă cum funcţionează pentru a se folosi de ea”, a spus Yu Yanhong, adjunctul directorului Administraţiei Naţionale pentru Medicină Tradiţională Chineză. Cum nu există tratament specific pentru coronavirus, medicamentele antivirale sunt folosite în scopul atenuării simptomelor – în acelaşi fel pot fi de ajutor şi remediile din ierburi, susţin adepţii medicinii tradiţionale chineze, care nu au susţinere din partea tuturor chinezilor şi faţă de care medicii din Vest s-au arătat mereu sceptici. „Prin reglarea fină a starii de sănătate a întregului organism şi întărirea imunităţii, remediile tradiţionale chineze ar putea contribui la stimularea capacităţii de rezistenţă şi recuperare de pe urma bolii – o modalitate eficientă de tratament”, a spus aceasta precizând că asemenea remedii au mai fost folosite şi în cursul epidemiei SARS din 2002 şi 2003, care a ucis sute de oameni. Zeci de mii de pacienţi au fost externaţi din spital, majoritatea lor fiind trataţi şi cu medicină tradiţională, a spus Yu pentru a sublinia eficacitatea acesteia atunci când e admininstrată alături de medicamentele vestice.
Într-un studiu clinic pe 102 pacienţi cu simptome uşoare din Wuhan, pacienţii care au primit tratament combinat au avut o rată de recuperare cu 33% mai mare. Într-un alt studiu pe pacienţii mai grav bolnavi, cei care au primit şi remedii tradiţionale au părăsit spitalul mai repede decât grupul de control şi au prezentat niveluri mai ridicate de oxigen şi un număr mai mare de limfocite – indicatori importanţi ai revenirii la starea de sănătate iniţială, a explicat Yu. Peste 95% din pacienţii din provincia estică chineză Zhejiang au primit remedii tradiţionale, ca şi 87% dintre pacienţii din Beijing. 92% dintre aceştia din urmă s-au ameliorat, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei de Sănătate din Beijing. „Medicina tradiţională chineză a jucat un rol activ în creşterea ratei de vindecare şi scăderea ratei mortalităţii pacienţilor”, a spus acesta.
Medicina chinezească și sănătatea-Clinica Lotus Chinese Therapy
Referitor la remediile medicinei chinezesti( plantele și acupunctura), doctorul Ciprian Popescu de la Clinica Lotus din București spune că sunt deosebit de eficiente și completeaza armonios tratamentul galopant întâlnit la unele boli, cum este gripa, respectiv virusul.
Fang Feng Tong Sheng Wan este un remediu contra gripei, folosit în China pentru efectele sale antiinflamatoare și anti virale. Are efect imunomodulator, analgesic și în cantitate mare este ușor laxativ. Combinația de plante este lipsită de reacții adverse severe și este eficientă într-o multitudine de afecțiuni: migrene, infectii de tract uro-genital, gripa și a fost folosit cu succes în timpul primei epidemii de SARS.Fang Feng Tong Sheng Wan este un remediu excelent în profilaxia hipertensiunii, astmului bronțic, furuncule și alte afectiuni dermatologice, favorizând eliminarea căldurii și a toxinelor din organism. Acest remediu conține ingrediente ca: menta salbatică, Jing Jie (Schizonepeta herb), Bo He (Peppermint), Gui Zhi (Cinnamon twig) care favorizează transpirația și relaxează mușchii. Jie Geng (Platycodon Root) elimina caldura din plămini, elimină mucusul. Are în compozitie 10 plante (Forsythia fruit), Huang Qin (Skullcap root), Shi Gao (Gypsum) Zhi Zi (Gardenia fruit) și Hua Shi (Talc) Da Huang (Chinese rhubarb root) Dang Gui (Dong quai root), Chuan Xiong (Sichuan lovage rhizome) si Bai Shao (Chinese peony root) tonifică sângele Bai Zhu (Atractylodes rhizome) întărește splina și ridică nivelul energetic al organismului, protejează corpul de acțiunea toxică a medicamentelor necesare tratamentului. Qing Fei Yi Huo Wan este alt remediu util folosit în această periaoadă, ce are în compoziție 10 plante un antitusiv cu efecte în tusea productivă. Qing Fei Yi Huo Wan este indicat în cazul de exces de foc la nivelul plămânilor, limba roșie sau depozit galben și puls rapid. Zhe Bei Mu (Fritilaria) este un antitusiv deosebit de eficient, conține peimina și peiminină, compuși biochimici cu efecte în tusea productivă.
Acupunctura este deosebit de eficientă în pregătirea terenului-sistemul imunitar în lupta cu virusul, în modificarea energetică la nivel emoțional și mental, știut fiind că omul este un sistem tripartit: trup, emoții (energie) și minte (spirit). Abordarea complementară integrală a omului va fi insoțită de recuperări și însănătoșiri pentru marea majoritate a pacienților.