Reprezentanți ai Casei Româno-Chineze – prezenți la Forumul Cooperării Internaționale din cadrul inițiativei „O centură, un drum”, care a avut loc la Beijing

În cei 10 ani de la lansare, în cadrul inițiativei au fost derulate peste 3.000 de obiective de cooperare care au implicat investiții de peste un trilion de USD

În perioada 17 – 18 octombrie a avut loc la Beijing cel de-al treilea Forum al Cooperării Internaționale din cadrul inițiativei „O centură, un drum”, eveniment s-a desfășurat sub patronajul președintelui Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping, și la care au fost prezenți lideri de stat și de guvern sau reprezentanți ai acestora din peste 20 de țări, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, directorul Noii Bănci pentru Dezvoltare (NDB), Dilma Rousseff, responsabili ai altor organizații internaționale.
Inspirată din străvechiul Drum al Mătăsii, inițiativa „O centură, un drum” și-a propus încă de la lansare să îmbunătățească politica, infrastructura, comerțul, conectivitatea financiară și interpersonală, să dea un nou impuls economiei globale, să creeze noi oportunități pentru dezvoltarea mondială și să reprezinte o nouă platformă pentru cooperarea economică internațională. Anul acesta a fost marcată cea de-a zecea aniversare a Inițiativei, care în acest timp și-a atins scopul și a devenit o platformă deschisă pentru cooperarea internațională.
La evenimentul de la Beijing au luat parte și reprezentanții Casei Româno-Chineze, care au participat la dezbateri, delegatia Româno-Chineze fiind invitata să susțină un discurs în cadrul celui de-al treilea Forum al rețelei de cooperare a ONG-urilor Drumul Mătăsii 2023, organizat sub egida Forumului pentru cooperare internațională „O centură, un drum”.
Rețeaua de cooperare a ONG-urilor Drumul Mătăsii a fost lansată de Rețeaua ONG-urilor din China pentru schimburi internaționale în noiembrie 2017. Până în prezent, a implicat 310 de membri ai organizației din 69 de țări și a devenit o platformă importantă pentru ONG-uri de-a lungul traseului inițiativei „O centură, un drum”.
Înființată în 2011, Casa Româno-Chineză s-a impus ca una dintre cele mai puternice și prestigioase asociații de prietenie cu China, ocupând locul doi în Europa și un reper pentru organizațiile similare din lume, unde se află printre primele 10. În prezent, Casa Româno-Chineză este un puternic furnizor de educație, cultură și relații de afaceri și cel mai important promotor al cooperării dintre cele două țări în societatea civilă românească.
La 10 ani de la lansarea inițiativei „O centură, un drum”, angajamentul cumulativ al inițiativei a depășit pragul de 1 trilion USD (1,016 trilioane USD), cu aproximativ 596 USD în contracte de construcție și 420 USD în investiții nefinanciare.
Un total de 352 de ONG-uri din 72 de țări și regiuni formează Rețeaua de cooperare a ONG-urilor Drumul Mătăsii, derulând peste 500 de proiecte și diverse alte activități și devenind o platformă importantă pentru schimburi și cooperare între ONG-urile din țările membre ale inițiativei „O centură, un drum”. Folosindu-și punctele forte, statele participante au continuat să extindă cooperarea din cadrul Forumului în noi domenii și au creat noi modele de cooperare inovatoare, realizând progrese în construirea unui Drum al Mătăsii sănătos, verde, digital și inovator și lărgind și mai mult spațiul pentru cooperare internațională.

Scroll to Top