Birou de reprezentare turistică, deschis în București
Un semnal extrem de convingător privind dezvoltarea turismului românesc a fost dat de o delegație a Departamentului de Comerț din Provincia Guangdong, formată din 100 de demnitari și oameni de afaceri, cu ocazia Forumului de Afaceri România-China, organizat, la București, de Camera de Comerț și Industrie a României, în parteneriat cu Departamentul de Comerț din Provincia Guangdong. A fost un dialog bilateral, pe teme de interes național, precum turismul, materiale de construcţii, industria chimică și alimentară, mobilă, auto, electronice, IT & C. Cu acest prilej, reprezentanții Provinciei Guangdong au anunțat deschiderea oficială a unui Birou de reprezentare turistică în București, începând cu data de 17 octombrie 2016.
Mesajul transmis de demnitarii și oamenii de a faceri chinezi a fost de acela de a sprijini mai multe sectoare economice de bază, implicit prin realizarea unor parteneriate și înfrățiri între localități din China și România. Este un vector important în colaborarea viitoare dintre cele două state, prin afirmarea relațiilor de cooperare în domenii vitale, precum turismul. În intervențiile lor, oficialii români și chinezi au susținut necesitatea creării unui mediu de afaceri favorabil deplin dezvoltării legăturilor dintre organisme, companii și firme, la nivelul exigențelor actuale.
Firmele chineze doresc să investească
Prezent la eveniment, E.S. Xu Feihong, Ambasadorul R.P. Chineze în România, s-a referit la forumul de afaceri ca o excelentă platformă pentru dezvoltarea economică bilaterală și a reiterat propunerea părții chineze de a construi „centura economică a Drumului mătăsii”, un demers care presupune consultări comune, ce vor avea ca efect fluidizarea comerțului. “Au trecut aproape 70 de ani de când s-au stabilit relații diplomatice între China și România. Colaborările economice și comerciale sunt foarte importante în conjunctura foarte nefavorabilă în care economia mondială își revine cu greu iar comerțul mondial crește lent. Comerțul bilateral între România și China a fost, anul trecut, de 4,5 miliarde de dolari. China a devenit astfel al XI-lea partener comercial al României și cel mai important din afara UE(…) Firmele chineze doresc să investească în România și urmăresc atent proiectele mari de infrastructură, inclusiv feroviară(…)”
Interes penteru turism
Evident că la aceste aspecte a făcut referire și Aurelian Gogulescu, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, care condiseră că prezența delegației chineze la manifestare constituie ”un semnal extrem de convingător din partea partenerilor chinezi pe domeniul turismului, dar și pentru interesul pe care îl acordă României în general. Guangdong este extrem de bogată fiind provincia cu cel mai mare număr de miliardari din China”. Menționăm că Provincia Guangdong oferă accesul la o piață de peste 100 de milioane de locuitori și se află pe locul I în China în ceea ce privește PIB-ul regiunii, acesta reprezentând 11% din PIB-ul țării. Intersul pentru necesitatea cooperării în domeniul turismului a fost promovat de președintele Autorității Naționale de Turism, Anca Pavel Nedea, care a apreciat că piața chineză este o piață prioritar terghetată de autoritatea română de turism. De precizat că China a devenit cel mai mare cheltuitor al lumii și o piață cu un imens potențial pentru turism, evaluat la 165 miliarde USD în 2014, a fost inclusă ca „piață-țintă”, în nouă strategie de marketing a ANT, care „organizează procedura de redeschidere a biroului de turism din Beijing” și de deblocare a vizelor pentru operatorii de turism”, se menționează într-un comunicat de presă.
Protecția investițiilor
Faptul că chinezii susțin extinderea afacerilor în domeniul turismului o demonstrează hotărârea oficialilor din Guangdong de a înființa un birou de reprezentare turistică, în București, ca parte a unui program de dezvolare activă a turismului reciproc. ”România este o destinație dorită de oamenii din Guangdong. Anul trecut, 6.100 de români au vizitat provincia Guangdong, iar 1.500 de locuitori ai provinciei au plecat spre România. Investitorii chinezi din Guangdong au nevoie de o îmbunătățire continuă a mecanismului de colaborare pentru consolidarea fundamentului de colaborare, precum protecția investițiilor”, a spus Zhao Yufang, senior consilier al Guvernului Provinciei Guangdong. La buna organizare a forumului găzduit de hotelul Meriiot a contribuit firma de turism Phoenix Tour.
Eliade Balan, Redactor Sef
Guangdong înființează primul birou chinezesc de reprezentare turistică în Romania
Un birou de reprezentare turistică al provinciei Guangdong, din sudul Chinei, a fost inaugurat oficial în București, luni, ca parte a unui program de promovare a cooperării turistice între China și România.
Măsura a fost salutată de oficialii români și de membri ai unei delegații din Guangdong care se află în București pentru Conferința -Romania economică, comerț și cooperare turism China (Guangdong).
“Piaţa chineză este o piaţă prioritar terghetată de autoritatea română de turism…Am programat să organizăm info-tripuri cu turoperatori importanţi din China şi desigur din provincia Guangdong”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism Anca Pavel Nedea la forum, dezvăluind totodată că turiștii chinezi care au petrecut vacanţe în afara ţării au cheltuit în străinătate, în 2014, 165 de miliarde de dolari.
Turismul românesc, ca şi alte sectoare economice, are nevoie de investiţiile chinezeşti, iar realizarea de parteneriate şi înfrăţiri între localităţile din cele două ţări ar putea fi un fundament solid pentru dezvoltarea economică, a declarat Aurelian Gogulescu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul economic, de comerţ şi turism.
Reprezentanți ai mai mult de 50 de companii și ai aproximativ 20 de asociații din diferite industrii de la Guangdong s-au adunat luni la București pentru schimburile față-în-față cu privire la cooperarea bilaterală cu omologii din România.
Source: Xinghua News