Romania prezenta la a 25-a ediție a Concursului Mondial de Bruxelles găzduit de Beijing

În perioada 10-13 mai 2018, am participat la Beijing, China, la cea de a 25-a ediție a concursului internațional de vinuri CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES. Această primă ieșire a concursului peste granițele Europei a fost celebrată cu fast în țara cu cea mai spectaculoasă dezvoltare a sectorului vitivinicol din ultimii ani.

Echipa de jurati din Romania : Valeriu Cotea – prof de Œnologie USAMV IASI, Otilia Chirita – ing. oenolog, Diana Pavelscu – wine ambasador, Valentin Ceafalau – wine promoter, Horia Hasnas – wine writer, Catalin Paduraru – CEO IWCB, Sergiu Nedelea – sommelier, Cosmin Popescu – consultant wine bussiness.

Ediția chinezească a concursului a înregistrat mai multe recorduri : peste 330 de jurați internaționali, dintre care 50 chinezi, au degustat un număr record de vinuri, peste 9180, inclusiv vinuri din Romania. China a contribuit considerabil la acest număr înregistrând în concurs peste 480 de vinuri (de la 150 de crame), dintre care peste o treime vinuri bio și biodinamice. În numele prestigiului Beijingului în domeniul tehnologiei moderne, la această ediție a fost introdusă pentru prima dată jurizarea electronică unanimă: toți jurații au avut la dispoziție câte o tabletă pentru înregistrarea și transmiterea notelor de degustare. Romania a obtinut 6 medalii de aur si 26 de argint.
În prima zi a evenimentului am avut plăcerea să particip la masterclass-urile despre vinurile și piața chineză, susținute de specialiști ai domeniului, precum prof. Dr. M.B.B.Li Demei, Universitatea de Agricultura din Beijing și Dr. Li Hua de la colegiul de Œnologie Northwest A&F University. Lecția pentru producătorii și vânzătorii de vin este clară: « A unified Chinese palate doesn’t exist» și «China is not a mono-market ».
Următoarele 3 zile au cuprins atât degustările din cadrul concursului de vinuri cât și degustări de vinuri chinezești organizate cu ocazia vizitelor la cramele din zonele Fangshang și Yangking. Paleta de soiuri, etichete și gusturi a fost pe măsura evenimentului.
Pentru a face cunoștință directă cu civilizația chineză, organizatorii ne-au pregătit vizite la obiective turistice reprezentative, precum Palatul de vară din Beijing. Fiecare zi a început cu o inițiere în Kung Fu și Tai Chi și s-a încheiat cu câte un show gastronomic tematic precum rața de Pekin și alte delicatese exotice (broască țestoasă la tigaie, supă de cuib de păsări, etc).
Apogeul culturii și artei gastronomice traditionale chinezești a fost atins de fastuoasa cina de gală, organizată la Muzeul Imperial al Gastronomiei Chineze Xianyudu.

China vitivinicolă

Conform statisticilor O.I.V. (Organizația Internațională a Viei și Vinului), China a înregistrat în ultimii ani o creștere spectaculoasă a industriei vitivinicole ocupând locul 2 în lume din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, cu 11 % din suprafața mondială (după Spania = 14 %) și locul 6 în clasamentul țărilor producătoare de vin.
Principalele regiuni viticole din China sunt: Ningxia (regiunea viticolă prin excelență a Chinei), Xijiang, Heibei, Pekin (cea mai veche regiune viticolă) și Shandong (cea mai mare din punct de vedere a vânzărilor în volume și ca valoare).
Consumatorul chinez de vinuri acordă o importanță deosebită medaliilor, acestea având un rol important în decizia de cumpărare, motiv pentru care vinurile medaliate în cadrul acestui concurs vor avea prioritate în ochii cumpărătorilor chinezi.
Vinurile chinezești au obținut 5 distincții Marea medalie de aur, 46 medalii de aur și 105 medalii de argint.

Ing. Oenolog, Otilia Chiriță – jurat la Concours Mondial de Bruxelles

Scroll to Top