Sarbatoarea Lampioanelor 2015

Sărbătoarea Lampioanelor, a fost marcată de Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti cu un antrenant spectacol organizat pe 2 martie 2015, în aula mare a Facultăţii de Drept. Casa Romano-Chineza a sprijinit evenimentul la care a si luat parte.

Spectacolul a inclus dansuri, cântece şi recitări de poezie în limba chineză, demonstraţii de arte marţiale, precum şi o tombolă cu premii.

În total au fost 20 reprezentări artistice la care au participat ansamblul Armonia din Deva, studenţii catedrei de limba chineză a Universităţii Bucureşti, grupele de copii ale Institutului Confucius, cursanţii de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, cursanţii Institutului Confucius, interpreţii Fang Shuang, Lin Jia, Alexia, Bian Junyang, Maria, Eva şi mulţi alţi iubitori ai culturii şi tradiţiilor chineze.

Spectacolul a fost prefaţat de discursurile reprezentantului Ambasadei Chineze în România şi ale doamnei prof. dr. Luminiţa Bălan din partea Catedrei de Limba Chineză a Universităţii Bucureşti.

După spectacol, organizatorii au oferit publicului preparate culinare tradiţionale chineze.

Sărbătoarea Lampioanelor este un obicei tradiţional care se celebrează în cea de-a 15 zi a primei luni a anului chinezesc (după calendarul lunar tradiţional chinez), care coincide cu luna plină. În noaptea respectivă, copiii poartă lampioane aprinse pe străzi şi merg cu ele la temple. Pe o hartie prinsă de lampion sunt scrise ghicitori, iar cei care dezleagă ghicitorile primesc mici premii din partea posesorilor lampioanelor. Se lansează artificii şi se mănancă dulciuri tradiţionale yuanxiao.

Sărbătoarea a fost creată de un impărat chinez din dinastia Han de Vest (206 i.e.n – 25 e.n.) în onoarea lui Buddha, pornind de la ritualurile buddhiste de veghe sarira.

În Hong-Kong, Sărbătoarea Lampioanelor este echivalentă cu Valentine’s Day.
source:www.tititudorancea.ro

Scroll to Top