Secţia de limba română a Universităţii de Studii Străine din Beijing 60 de ani

Secţia de limba română a Universităţii de Studii Străine din Beijing –

60 de ani

Un eveniment de referință prilejuit de aniversarea a 60 de ani de la înființarea Secției de limba română a Universității de Studii Străine din Beijing a fost marcat, în capitala Chinei, printr-o manifestare emoțională la care au participat profesorii și studenții secției, absolvenți ai mai multor pro­moții, responsabili de la diferite niveluri ai instituției, renumiți românologi și ambasadorul E.S. Doru Costea. În 1956 a luat ființă secţia de limba română la Beijing şi secţia de limba chineză la Bucureşti. Activitatatea didactică la limba română a continuat fără întrerupere pe parcursul celor șase decenii, inclusiv în perioada Revoluţiei culturale, datorită unor relaţii de stat şi a unor relaţii de bună colaborare dintre China și România. „Prin eforturile comune ale unor profesori, care au studiat din 1950 la Bucureşti şi mai ales lectorilor români trimişi de statul român să lucreze la Beijing, s-a reuşit să se formeze un număr însemnat de vorbitori de limba română. Unii dintre ei au prestat servicii cu deosebite rezultate şi mari contribuţii în domeniul diplomaţiei, în domeniul cultural, mass-media şi în alte domenii economic, în ştiinţă, pe linie militară, armată şi altele”, afirmă, într-un interviu la RCI, profesorul Ding Chao. La Universitatea de Limbi Străine există două clase la studii universitare, studii de masterat și de doctorat, toate acreditate. În cei 60 de ani, secția de limba română a pregătit 17 promoții cu 233 absolvenți, 15 masteranzi și trei doctori în limba și literatura română. În prezent, aici învață 45 studenți în două grupe, din anii I şi III.

Manifestarea aniversară a fost sărbătorită cu un moment literar-muzical, care a cuprins poezii şi cântece românești, programul fiind prezentat de studenţi ai secţiei şi de lectorul român Petru Apachiţei.Ambasadorul României la Beijing, E.S. Doru Costea, secretarul Comitetului de Partid al Universității de Studii Străine din Beijing (BFSU), Han Zhen, fost ministru-adjunct chinez de Externe, directorul general al Fundației pentru Studii Internaționale din China, Liu Guchang, veteran al redacției de limba română a Radio China Internațional, vicepreședinte al Asociației de Prietenie Chino-Română, Luo Dongquan, directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu, fost decan al Facultății de Limbi Est-Europene şi veteran al catedrei române, Zhang Zhipeng, decanul Facultății de Limbi și Culturi Europene din cadrul universității, Zhao Gang, au adresat mesaje, felicitând călduros profesorii pentru munca depusă în dezvoltarea secţiei de limba română, apreciind contribuţiile mari aduse de această catedră la întărirea prieteniei chino-română.

Cu această ocazie, Ambasada României a donat catedrei peste 125 de cărți în limba română. Fost ambasador al Chinei în Republica Moldova, Lin Zhenlong şi veteranii redacţiei de limba română a Radio China Internațional, Xu Wende şi Luo Dongquan au oferit, de asemenea, catedrei opere traduse de ei. Gu Daili, absolventă a primei promoţii a secţiei române, a oferit o surpriză tuturor participanţilor la manifestare – un scurt dans cu panglici roşii. La finalul evenimentului, toți participanţii au făcut împreună o poză de grup în fața bibliotecii, relatează RCI.

Scroll to Top
Scroll to Top