Seminarul “Posibilități de cooperare economică cu China” la invitația președintelui filialei CRC Harghita

Pentru un business profitabil in regiune, filiala CRC Harghita, sub conducerea presedintelui Rus Sandor si cu participarea domnul Guan Gang, consilier economic la Ambasada Republicii Populare Chineze a organizat luni, 14 mai 2018 in seminar cu tema “Posibilități de cooperare economică cu China”.

Evenimentul a fost organizat in cadrul Camerei de Comerț și Industrie Harghita, ca urmare a dorintei oamenilor de afaceri din zona pentru dezvoltarea afacerilor de import-export cu firme din China si cu bunavointa domnului Edler Andras, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Covasna și a domnului Gruman Robert- vicepreședintele Consiliului Județean Covasna.

La invitația președintelui filialei Harghita, cu sprijinul direct al conducerii Casei Romano-Chineze, la seminar a participat domnul Guan Gang, consilier economic la Ambasada Republicii Populare Chineze la București, însotit de doi oficiali chinezi.

Reprezentanții ambasadei au avut convorbiri cu conducerea județului Covasna despre posibilități de cooperare prin proiecte de interes comun cu perspectivă în viitor. Menționăm ca la seminarul economic au participat 30 oameni de afaceri din județul Covasna si Harghita.

În deschidere, vicepreședintele Gruman Robert a prezentat județul și oportunitățile de colaborare în relațiile de business cu parteneri chinezi.

La rândul său, Guan Gang a prezentat un raport al relațiilor de prietenie și cooperare economică existente între România și China, invitând oamenii de afaceri din zonă să aiba mai mult curaj pentru a începe colabora cu partneri chinezi, folosindu-se de posibilitățile oferite de Noul Drum al Matasii. De asemenea, i-a invitat pe aceștia să participe la marea expoziție de produse de import în China, care va avea loc la Shanghai, in perioada 5-10 noiembrie 2018.

Prezent la eveniment, parlamentarul Apjok Norbert a prezentat statistici privind balanța de import-export de produse între EU și China pe ultimii 10 ani și a evidențiat cele mai importante produse care sunt vandabile în țara Marelui Zid, cum sunt vinurile românești deosebit de căutate și apreciate de chinezi.

Președintele Rus Sandor a vorbit despre Noul Drum al Mătăsii și importanta lui în realizarea de investiții pe teritoriul tărilor prin care trece această rută. De asemenea, a oferit informații despre CHINA SMART EXPO, marea expoziție de mărfuri chinezești de la Budapesta. Agenda China Smart Expo 2018 unde CRC va participa cuprinde vizitarea expozitiilor ( Sell to China, partea Sell to Europe si partea Culturala Shandong), discutii B2B cu expozantii chinezi si Cina festiva de Gala in data de 31 mai si continuare discutii B2B cu parteneri chinezi in cadrul conferintei  cu tema “Exporturi in China pentru produse alimentare si de agricultura” unde chinezii vor expune punctele lor de vedere asupra importarii in China a acestor produse.

Dupa seminar, invitații chinezi au declarat că au rămas impresionați de frumusețea orașului Sfintu-Gheorghe și s-au interesat de viața de zi cu zi a oamenilor de pe aceste meleaguri.  La solicitarea vicepreședintelui județului Covasna, delegația chineză a promis facilitarea posibilității de înfrațire a județului cu o Provincie din China.

Reprezentantul Ambasadei Chinei, Guan Gang, a dat curs invitației făcută de Rus Sandor de a reveni pe aceste meleaguri cât mai curând.

 

Kína az új „selyemúton” hódít

Egyre elérhetőbbé válik az óriási felvásárló erővel rendelkező kínai piac a hazai vállalkozók számára is, sőt az üzleti kapcsolat kialakításhoz ingyenes segítséget, anyagi támogatást is biztosítanak. Kína „világhódító” programja révén új „selyemút” létesül, több százmillió dollárt költenek világszerte olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek révén szárazföldi és tengeri útvonalakat épülnek ki a kínai termékek könnyebb értékesíthetőségéért, amely viszont a Kína felé irányuló áruszállítást is olcsóbbá teszi. Ez a kínai terv a romániai vállalkozások számára is jelentős lehetőséget kínál.

A Belt and Road Initiative azaz Övezet és út nevű programot és együttműködési lehetőségeket ismertette Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szemináriumon Guang Gang, a Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsadója. „A történelem jó tanító, a régi selyemút kinyitott egy ablakot Kína számára, hozzájárult a fejlődéséhez. Jelenleg a világnak új platformokra, a fejlődéshez az országok összefogására van szükség”– fejtette ki Guan Gang, aki szerint az együttműködésnek piaci alapon kell megvalósulnia, de az Ázsiai Fejlesztési Bank jelentős összegeket kínál az infrastruktúra fejlesztésére. A gazdasági tanácsadó három éve érkezett Romániába, és azt tapasztalta, hogy azóta nem sok infrastruktúra épült az országban, pedig szerinte a kínai cégek ebben is tudnának segíteni.

Guang Gang úgy véli, Románia jó mezőgazdasági területekkel és termékekkel rendelkezik, amelyek számára Kína lehet felvásárlópiac, hiszen 1,3 milliárd fogyasztó országa. Rámutatott, hogy az autó- és gépalkatrészek, a faipar és az élelmiszer mellett prémium termékekkel lehetne betörni a kínai piacra. Erre a romániai vállalkozóknak a május végén, Budapesten, majd novemberben, Kínában sorra kerülő termékvásáron van lehetőségük partnereket találni. Az expókon való részvételt anyagilag is támogatják a kínai kereskedelmi minisztériumot képviselő Cecz (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) nevű cég és a Kovászna megyei kereskedelmi kamara révén.

A Román–Kínai Hargitai Ház képviselője, Rus Sándor a sepsiszentgyörgyi eseményen rámutatott, hogy Kína azért építi az új „selyemutat”, mert a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-csoport nem vette be Kínát, ezért az ázsiai ország önállóan „tapossa ki”a kereskedelmi útvonalakat, és minden országgal külön együttműködési megállapodást köt. Kína 124 milliárd dollárt költ a selyemút program befektetéseire, ebből 11 milliárd dollárt Romániában. Rus Sándor szerint az Új selyemút program révén a kínai áru nemcsak hajókonténereken érkezik a térségbe, hanem 15–16 nap alatt vasúti szerelvényeken, amely által felére csökkent a szállítási idő. Mivel Kína sok árut exportál, most az a cél, hogy a vonatok ne menjenek üresen vissza, ezért az importra is odafigyelnek.

Rus Sándor felhívta a figyelmet, hogy május 31. – június 2. között Budapesten szervezik a China Smart Expót, ahol idén első alkalommal lesznek standok a Kínába exportálni kívánó vállalkozók részére is. A kereskedelmi kamara 150 euróval támogatja a háromszéki vállalkozókat, hogy kijussanak erre a vásárra. A CECZ cég pedig ingyenesen segít a romániai vállalkozóknak kínai partnert találni, és azzal az üzletet lebonyolítani. Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke rámutatott, hogy a kínaiak sokat utaznak, és sok pénzt költenek, ezért a háromszéki turisztikai kínálatot szeretnék láthatóbbá tenni Kína számára. Apjok Norbert RMDSZ-es képviselő szerinte egy adott szegmenst kielégítő prémium termékekkel lehet betörni a kínai piacra.

source: Kovács Zsolt, hirmondo.ro

Seminar privind posibilitățile de cooperare cu antreprenorii chinezi, la CCI Covasna

https://kronika.ro/gazdasag/ketiranyu-selyemut-erdely-is-profitalhat-a-kinaval-valo-gazdasagi-egyuttmukodesbol

Kína az új „selyemúton” hódít

 

 

Scroll to Top