Shenzhen Municipality Conference

Municipality of Shenzhen (Popular Republic of China) and the Municipality of Bucharest, organized a conference for promoting Shenzhen and the bilateral cooperation with Romania and Bucharest, hosted by Elisabeta Restaurant. Among the guests were the Dan Darabont, Deputy Mayor of Bucharest, George Constantin Brezoi, State Secretary in the Ministry for SMEs, Business Environment and Tourism, His Royal Highness Prince Paul and Princess Lia of Romania, Maria Grapini, MEP and Tibi H. – Department of Business Consulting and Promotion of Romanian-Chinese House. The Chinese delegation was led by Yao Weizhi, Deputy Director of the Department of Foreign Affairs of Shenzhen and by Sally Lee, DeputyDirector of theDepartment for the Promotion of Shenzhen city.

Luni, 24 noiembrie 2014, la Restaurantul Elisabeta situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr 45, a avut loc un eveniment de promovare a oraşului Shenzhen din Republica Populară Chineză.

Printre invitaţi s-au numărat Dan Darabonţ, viceprimarul municipiului Bucureşti, George Constantin Brezoi, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Alteţele Sale Prinţul Paul şi Prinţesa Lia de România, Maria Grapini, europarlamentar şi Tibi H. – Departamentul de Consultanţă şi Promovare Afaceri al Casei Româno-Chineze. Delegaţia chineză a fost condusă de Yao Weizhi, Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen şi de Sally Lee, Directorul adjunct al Direcţiei de Promovare a oraşului Shenzhen.
Viceprimarul Capitalei Dan Darabonţ a declarat, cu această ocazie, că există intenţia deschiderii unor oficii între administraţia locală a Bucureştiului şi cea a oraşului chinez Shenzhen. “Intenţionăm ca în 2015 să avem oficii deschise între cele două administraţii locale, astfel încât să existe o legătură permanentă pe orice fel de domeniu în care putem colabora. Avantajul cetăţenilor ar fi în primul rând un acces mai direct la informaţie, care poate fi de interes general sau specific şi aici mă refer la actori economici, culturali, la turism”, a declarat Dan Darabonţ.
Potrivit acestuia, relaţiile bilaterale cu Shenzhen se înscriu în raporturi preferenţiale cu zone metropolitane şi regiuni din China. Darabonţ a menţionat că relaţiile dintre România şi Republica Populară Chineză cunosc un reviriment datorită noilor condiţii economico-politice. El consideră că Republica Populară Chineză este o importantă piaţă de desfacere pentru produsele româneşti şi că oferă destinaţii turistice atractive şi potenţiali investitori.

Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Externe al Shenzhen, Yao Weizhi, a menţionat că în 2013 volumul de import-export dintre oraşul aflat pe coasta de sud a Chinei şi România a ajuns la 290 de milioane de dolari iar până în prezent patru companii importante din Shenzhen au investit deja în România. “Până în prezent Shenzhen are schimburi comerciale cu 227 de ţări şi regiuni din întreaga lume. În 2013 volumul de import şi export din Shenzhen a ajuns la aproape 538 de miliarde de dolari. Până în prezent companiile din Shenzhen au investit în peste 120 de ţări şi regiuni”, a adăugat Yao Weizhi.

Ce mai înseamnă Shenzhen? Potrivit oficialilor metropolei cu o populaţie de 10.628.900 de locuitori, care în 1979 era doar un sat de pescari situat în imediata vecinătate a Hong Kong-ului. oraşul este conectat cu orice punct de pe glob prin 26 de linii aeriene şi 237 de linii internaţionale de navigaţie. Shenzhen este al treile port din lume ca mărime, cu 11,8 milioane de containere în 2013, de două ori mai mare decât Rotterdam, cel mai mare port al Europei. 192 de companii din cele mai importante 500 din lume au reprezentanţe şi în Shenzhen. Oraşul este sediu pentru 2500 de companii de produse textile, ceea ce reprezintă 60% din totalul companiilor producătoare de haine pentru femei din China.
Bucureşti şi Shenzhen au devenit oraşe prietene în 2014, în urma Memorandumului de întelegere semnat între România şi China. La ora actuală, Shenzhen este înfrăţit cu 63 de oraşe din întreaga lume. Patru companii majore din metropola chineză au investit în România, printre ele numărându-se Huawei şi ZTE. Shenzhen este unul dintre cele mai importante şi dinamice oraşe ale Chinei, devenind locomotivă a acestei ţări. De reţinut că vârsta medie a locuitorilor din Shenzhen este de 29 de ani! De asemenea, metropola reprezintă cel mai inovator oraş al Chinei, cu 9.600 de aplicaţii patentate, 40% din totalul patentelor înregistrate în Republica Populara Chineză. Tot aici se află cel mai mare număr de automobile ecologice din China şi, posibil, din lume: circa 9000. Cel mai mare club de golf din lume e tot aici: Mission Hills Golf Club. Aici se va desfăşura, în 2026, Cupa Mondială la Golf.

Viceprimarul Dan Darabonţ a transmis mesajul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. “2014 este un an foarte special în ceea ce priveşte relaţiile de prietenie dintre România şi Republica Populară Chineză. În acest an cele două ţări sărbătoresc 65 de ani de relaţii diplomatice. Mai mult, pe 24 iunie Bucureşti şi Shenzhen au semnat un memorandum pentru dezvoltarea cooperării reciproce. Memorandumul reprezintă piatra de temelie a unui parteneriat de succes între cele două oraşe. Domeniile de interes prevăzute în acest document sunt diverse şi includ guvernare locală, comerţ, energie verde, turism, educaţie şi cultură”, le-a transmis Oprescu participanţilor la manifestare. Anul trecut, schimburile comerciale dintre România şi Republica Populară Chineză s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari, dintre care 2,4 miliarde de dolari au reprezentat import din China (creştere de 19%), iar 1,2 miliarde export către China (creştere de 33,7%).

Bucureşti şi Shenzhen au devenit oraşe prietene în 2014, în urma Memorandumului de întelegere semnat între România şi China. La ora actuală, Shenzhen este înfrăţit cu 63 de oraşe din întreaga lume. Patru companii majore din metropola chineză au investit în România, printre ele numărându-se Huawei şi ZTE. Shenzhen este unul dintre cele mai importante şi dinamice oraşe ale Chinei, devenind locomotivă a acestei ţări. De reţinut că vârsta medie a locuitorilor din Shenzhen este de 29 de ani! De asemenea, metropola reprezintă cel mai inovator oraş al Chinei, cu 9.600 de aplicaţii patentate, 40% din totalul patentelor înregistrate în Republica Populara Chineză. Tot aici se află cel mai mare număr de automobile ecologice din China şi, posibil, din lume: circa 9000. Cel mai mare club de golf din lume e tot aici: Mission Hills Golf Club. Shenzhen va fi, în 2026, gazda Cupei Mondiale la Golf.

„Administraţia publică a municipiului Shenzhen reprezintă un exemplu de dezvoltare integrată. Trebuie să creăm produse speciale pe care să şi le dorească locuitorii din Shenzen şi, fireşte, invers, să promovăm Shenzhen pe piaţa românească. Sunt sigur că mediul de afaceri din România în general, dar şi turismul în particular pot deveni produse competitive pe piaţa din China”, a subliniat George Constantin Brezoi, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism.

Scroll to Top