Filiala Arad a Casei Româno-Chineză a organizat în municipiul de pe Mureș Simpozionul Internațional al Culturii și Civilizației Chineze, la care au luat parte, alături de lideri locali, diplomați, scriitori, cadre universitare, oameni de afaceri și ziariști. La eveniment au participat Ambasadorul Republicii Populare Chineze, E.S. Xu Feihong, însoțit de consilierul politic Zhang Zheng, precum și Ecaterina Vanea, directorul general al Casei Româno-Chineze și Carol Roman, directorul general al revistei „Casa prieteniei”. Simpozionul a fost susținut de Centrul Municipal de Cultură.
Vizita oficialului chinez a avut trei momente distincte: participarea la Simpozionul Internațional, întâlnirea cu mediul arădean de afaceri și o consultare cu reprezentanții administrației locale, respectiv cu președintele Consiliului Județean, cu prefectul Aradului și cu viceprimarul municipiului. Cu acest prilej, E.S. Xu Feihong a avut numai cuvinte de apreciere la adresa activității conducerii Filialei Arad a CRC: „Mă bucură atitudinea administrației locale și faptul că există la Arad o filială a Casei Româno-Chineză activă, care generează evenimente de anvergură. Le mulțumesc pentru primirea în cele mai importante instituții locale de a întări parteneriatul româno-chinez și de a-i da o mare greutate”.
„Prezența la Arad a Ambasadorului Republicii Populare Chineze reprezintă un moment important în activitatea Casei Româno-Chineze și nu numai. Și nu mă refer numai la viața culturală, pentru că discuțiile cu administrația publică deschid perspectivele unui parteneriat de anduranță, în care relațiile comerciale dintre Arad și partenerii chinezi pot fi reciproc avantajoase. Am apreciat în mod deosebit cuvintele Excelenței Sale, prietenia pe care a arătat-o oficialităților și elitei arădene, ceea ce ne dă speranțe să credem că vom putea dezvolta proiecte chinezești la Arad și extinde participările arădene în China, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Filialei Arad a CRC.
Comunicări valoroase
Timp de două zile, în somptuoasa Sală Ferdinand a Palatului Administrativ din Arad, o bună parte din elita culturală din vestul României s-a reunit pentru a susține comunicări despre aspecte inedite, puțin cunoscute publicului arădean, din societatea chineză: Noul Drum al Mătăsii sau strategia de dezvoltare a unei super-puteri; O abordare subiectivă privind China de ieri și de azi; China explorează lumea. Zseng He și călătoriile sale; Performanțele R.P. Chineze privind șahul în lumea de azi; Cum am tradus albumul „Arad-Album monografic”; Aspecte privind modelul feminin chinez; Psihoterapia din perspectiva culturii chineze; China la timpul prezent; Confucius și educația chineză actuală; Etnicii Miao; Trei poeme din volumul tradus în limba chineză „toate acestea”; Relațiile româno-chineze, între realitate și deziderate; Percepția timpului și spațiului în cultura tradițională chineză; Cunoașterea de sine, un reper fundamental în civilizația chineză; Doctrina juridică chineză; Un model actual; Revigorarea relațiilor româno-chineze în plan cultural; Centrul Județean de Voluntariat, propuneri de parteneriat. Comuncările reprezintă incursiuni bine documentate, atractive, pe înțelesul tuturor în realitatea complexă a Chinei.
Despre aceste comunicări deosebit de interesante și valoroase, Lizica Mihuț a ținut să anunțe faptul că acestea vor fi înmănunchiate într-un volum, cu titlul ”Dialoguri interculturale româno-chineze. Simpozion Internațional, 8-10 noiembrie 2016.” Cartea, o premieră națională, va cuprinde, în partea întâi, comunicările, cu un rezumat în limba engleză, iar în partea a doua un album foto, realizat de Foto Club Pro Arad, din fotografii expuse la Muzeul de Artă în ziua a doua a manifestării culturale.
Dialog cu oameni de afaceri
Peste 50 de arădeni- oameni de afaceri, cărturari, dascăli, gazetari s-au întâlnit cu E.S. Xu Feihong, la sediul Casei Româno-Chineze Filiala Arad. Discuțiile au durat peste trei ore. Mediul arădean de afaceri nu a avut ocazia până la acest eveniment să relaționeze cu ambasadorul unei țări cu un potențial economic imens atât de informal și de deschis, expunându-și punctul de vedere și primind răspunsuri punctuale. Arădenii au fost interesați de schimburi culturale și comerciale, de la invitarea unor artiști chinezi de artă stradală și companii de teatru, la export de cereale, fructe uscate, încălțăminte, import de utilaje agricole, business hotelier. Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Seculici, a oferit Excelenței Sale, domnului Ambasador și doamnei Ecaterina Vanea plachetele aniversare-25 de ani de la reînființarea CCIA Arad. Ambasadorul a notat și a răspuns pe loc la fiecare propunere. În final, arădenii interesați de parteneriatele chineze au fost solicitați să redacteze pe câte o pagină proiectul lor, care va fi afișat pe site-ul Ambasadei, pentru facilitarea contactului cu investitori sau stakeholders chinezi.
Aradul dorește înfrățirea cu Fujian
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Județean, a primit vizita Ambasadorului Xu Feihong și a ridicat câteva teme punctuale, solicitând extrem de pragmatic susținere pentru deschiderea internațională, înspre statul chinez, a județului Arad. ”A fost o vizită importantă, o oprtunitate excelentă de apropiere a judeţului nostru de China. Aradul este înfrăţit cu provincia Hainan şi am dori să extindem acest gen de colaborare şi cu alte regiuni din China. Am propus ca domnul Ambasador să intermedieze un parteneriat cu o altă provincie, Fujian, cu care judeţul nostru a mai avut contacte”, a declarat liderul arădean. Acesta a prezentat Excelenţei Sale oportunităţile pe care le poate oferi Aeroportul Internaţional Arad pentru un investitor chinez. „Noi am luat deja legătura cu Air Hainan, dar am fi încântaţi dacă domnul Ambasador ar putea mijloci întâlniri şi cu alţi operatori sau chiar cu posibili investitorii la aeroport. Avem cea mai mare deschidere, am investit două milioane de euro în modernizarea şi extinderea aerogării şi ne dorim ca Aeroportul Arad să reintre în circuitul intern şi internaţional. Nu dorim să creăm aşteptări, dar vrem să profităm de orice oportunitate pentru o relansare amplă și susținută a activității aeroportului”.
O altă direcţie de colaborare cu China ar putea fi punerea în valoare a resurselor de apă termală, în beneficiul dezvoltării turismului. În acest sens , Iustin Cionca a punctat faptul că dorește o colaborare cu parteneri chinezi, posibili investitori interesaţi de acest segment al turismului european. Potenţialul turistic prezentat Ambasadorului Chinei a inclus posibila valorificare a apelor termale existente în judeţul Arad, prin parteneriate cu companii chineze, interesaţe de segmentul balnear. Întâlnirile cu prefectul și cu viceprimarul Aradului s-au concentrat pe prezentarea specificului arădean.
Monografia Aradului, în limba chineză
Vizita la Arad a Ambasadorului Chinei a oferit prilejul pentru lansarea unor apariții editoriale de excepție: Monografia Aradului, în limba chineză; cartea despre medicina tradițională chineză, tradusă în limba română de un colectiv arădean; volumul de poezii al poetului Ioan Matiuț, tradus în limba chineză. Fiecare dintre aceste lucrări reprezintă repere importante în viața culturală a Aradului, și nu numai. Cărțile au fost prezentate la Târgul Gaudeamus, de la București, și reprezintă un început de drum în colaborarea internațională a scriitorilor arădeni.
Casa Româno-Chineză Filiala Arad este un catalizator al acestor eforturi depuse de intelectualii arădeni și un liant între oamenii creativi din Arad și partenerii lor din străinătate. Meritul filialei este cu atât mai mare, cu cât a avut înțelepciunea și capacitatea de a antrena în acest proiect și autoritățile publice arădene, finanțatorii actului cultural- Centrul Municipal de Cultură și a creat o largă susținere pentru inițiativele sale.