Soulscapes – expoziție colectiva de arta românească la Shanghai

Soulscapes – o expoziție în care arta românească la Shanghai este la puterea a treia
“Soulscapes” este prima expoziție a grupului de artiste ”A Studio fo Her Own” (nume ce-și găsește inspirația în titlul nuvelei „A Room of One’s Own” semnată de Virginia Woolf) reunit în Shanghai în ianuarie anul acesta. Deschisă la 29 mai 2021, la Centrul de Artă ”8th Place” (aflat într-o zonă centrală a Shanghaiului, lângă parcul Zhongshan), expoziția ”Soulscapes” beneficiază de sprijinul omului de afaceri singaporean Joseph Zheng, un activ organizator de evenimente culturale și umanitare din districtul Changning. Co-organizator al expoziției este ”ARTZ” Gallery Shanghai, unica galerie de artă din Asia care promovează arta românească pe acest continent (manager Diana Roman).

”Soulscapes” prezintă creațiile recente a 7 artiste: Irina Banari, Petra Maria și Diana Roman din România, Weina Li și Xin Yi din China, Francoise Issaly din Canada și Jaime Ekkens din USA.
Francoise Issaly

De mai bine de 20 de ani este activă pe scena artelor vizuale ca artistă profesionistă, ca instructor de artă, ca membru al Colectivului de Arte Frumoase și ca editor al propriei sale edituri, Editions FrI, (cărți de artă), din 2009. Arta sa a fost prezentată publicului în expoziții personale și de grup în Canada, SUA, precum și în Europa, Malaezia și China. Picturile sale se află în numeroase colecții private (Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, SUA și Canada). Seria sa intitulată ”În nori” (”In the clouds”) reprezintă o îngemănare a fondului cultural occidental cu credințe spirituale orientale, marcând o perioadă importantă a creației sale, Francoise trăind în China de câțiva ani.

Weina Li
este fotograf și artist independent. A absolvit Institutul de Artă și Design din Birmingham cu BA (hons) în Media și comunicare. A lucrat cu reviste din China și internaționale pe teme de cultură și artă. Lucrările sale personale includ fotografie, video și performance art și au fost expuse în faimosul eveniment dedicate fotografiei PHOTOFAIRS SHANGHAI și Ningbo International Photography Week, printre altele. Weina este un artist care dezvăluie, în creația sa recentă – ”Beyond Control” – dramele personale, atingând, astfel, un subiect atât de actual și dureros: violența asupra femeilor și atacurile sexuale la care acestea sunt supuse zilnic în toată lumea.

Irina Banari
s-a născut în Republica Moldova în 1986. Este membru de onoare al Uniunii Artiștilor din România, deține diploma de Master în strategii de creație și design industrial, Universitatea Națională de Arte București și Licența în pictură, la aceeași instituție. A participat la expoziții importante desfășurate în București (România), Shanghai și Hangzhou (China), Carolina de Nord (SUA), Paris (Franța), Gyeongsangnam-do (Coreea de Sud) și alte țări și regiuni. ”Arta mea explorează paradoxul senzual al texturilor în cadrul unor semne abstracte sau intuitive pe hârtie, pictură în ulei sau versatilitatea argilei în sculptura ceramică” afirmă Irina în cadrul statementului său de artist.

Jaime Ekkens s-a mutat din New York în Shanghai în decembrie 2018, pentru a participa la o rezidență artistică organizată de ”Untitled”, o galerie/atelier manageriată de artiști. Experiența sa profesională ca motion designer include cooperarea cu unele dintre cele mai mari nume din televiziune și mass-media din New York: Hearst, CBS News, Nickelodeon și ABC News. Filmele și arta ei au fost expuse în întreaga lume. În prezent este profesoară de film, animație și artă cu normă întreagă la American Lee Academy International School din Shanghai. Jaime încântă publicul cu desenele sale extrem de detaliate ale peisajelor/ persoanelor pe care le întâlnește, amintind de magnificele gravuri ale lui Albrecht Durer.

Petra Maria
cea mai tânără expozantă din ”Soulscapes”, Petra obține anul acesta licența în foto, video, prelucrare computerizată a imaginilor în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Talentul său a fost remarcat de tineri curatori din Marea Britanie astfel că înainte de a-și începe studiile artistice Petra expunea la Londra, în cadrul expoziției de grup „One Year of Revolv Collective” (2018). Are la activ o expoziție personală – „Serii” (2018) organizată în cadrul Nopții Albe a Galeriilor din București (la Teatrul Evreiesc de Stat), dar și expoziții de grup în Shanghai la Muzeul Colecțiilor de Artă (2020 și 2021), Cube Art Museum (2020), etc.

Xinyi
este vorbitor de chineză, franceză și engleză, Xinyi este o artistă extreme de activă, fiind fondator al asociației culturale ”Creative Shelter”; Xinyi se prezintă drept curator de artă, artist experimental, antreprenor, yoghin, cetățean global cu inimă caldă. Lucrările sale conceptuale revitalizează tradiționala tehnică batik de vopsire a materialelor textile alb/albastru, utilizată de minoritățile Miao, Bouyei și Gejia din sud-vestul Chinei.

Diana Roman
este critic de artă și curator cu o experiență artistică și culturală de peste 20 de ani. Ajunge la Shanghai în 2018 și își continua cariera de curatoriat și critic de artă, adăugând și latura artistică, creațiile sale fiind prezente în numeroase expoziții online și offline din Shanghai. În calitate de artistă, Diana Roman preferă utilizarea unor mediumuri diverse precum tapiseria, broderia, țesutul, combinate cu pictura, colajul de obiecte și desenul cu 3D pen, pentru a crea compoziții abstracte, cu nuanțe suprarealiste.

Inițiat de Francoise Issaly (Canada) și Diana Roman (România), „A Studio of Her Own” reprezintă un colectiv de artiste din China și din întreaga lume, care își propun să devină o prezență ”vocală” pe scena artistică din Shanghai. „A Studio of Her Own” este un colectiv care atrage atenția asupra sensibilității, talentului și potențialului intelectual al femeilor (atât de puțin reprezentate în muzee și galerii din toată lumea), reunind artiste, curatoare, muziciene și poetese remarcabile, majoritatea trăind și creând în China. Strategia activităților grupului ”A Studio of Her Own” include construirea unei zone „creative” de schimb de idei, de artă și management cultural în scopul organizării a numeroase evenimente online / offline (ateliere, expoziții, conferințe, discuții cu artiștii etc.) în Shanghai/ China, strategie care primește suportul locativ și logistic al Centrului de Artă ”8th Place” deținut de Joseph Zheng.
Expoziția ”Soulscapes” poate fi vizitată până la data de 20 iunie a.c., urmând ca la finalul lunii să prezentăm episodul doi al acestei serii, cu alte 8 artiste incluse în show. Totodată, datorită colaborării inițiate de Diana Roman cu specialiștii Muzeului Colecțiilor de Artă din Shanghai, patru dintre artistele prezente în expoziția ”Soulscapes” (Irina Banari, Francoise Issaly, Petra Maria și Diana Roman) vor participa la Expoziția Internațională de Arte Frumoase organizată anual de instituția mai sus menționată, alături de alți 7 artiști români: Sergiu Roman, Eugen Raportoru, Cozo (Cosmin Paulescu), Andreea Albani, Raluca Bajenaru, Elena Hasnaș și Zooming Dynasty.
Între alte colaborări ale Dianei Roman cu Muzeul Colecțiilor de Artă se numără și două workshop-uri despre România și cultura și tradițiile românești susținute în lunile martie și aprilie a.c.. Copiii prezenți au fost extrem de încântați să afle despre tradiția vopsirii ouălor de Paști și să le deseneze după model.

Diana Roman, ARTZ Gallery Shanghai

Scroll to Top