Spectacol de gală la Ateneul Român cu ocazia Anului Nou Chinezesc 2018

Casa Româno-Chineză şi Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti au organizat, sâmbătă, la Ateneul Român, un spectacol de gală cu muzică şi dansuri tradiţionale, cu ocazia intrării în Anul Nou Chinezesc – Anul Câinelui de Pământ. Spectacolul a fost susţinut de artiştii ansamblului “Nair Ethnic Group”, care au interpretat cântece şi dansuri tradiţionale din Mongolia Interioară, cea de-a treia provincie a Chinei ca mărime. Repertoriul acestui grup de influenţă mongoleză a transpus, prin sunet şi mişcare, sărbătoarea focului, prima zăpadă, poveşti din stepă, dansul tribului mongol, dansul fluturilor îndrăgostiţi, culminând cu sosirea primăverii. “Peste câteva zile, va fi Anul Nou Chinezesc, care este o sărbătoare de primăvară, cea mai importantă sărbătoare pentru poporul chinez. Această sărbătoare înseamnă reuniune familială, armonie şi fericire (…) Schimburile culturale sunt un mijloc de a lega popoarele din lume. Acum cinci ani, preşedintele chinez Xi Jinping a lansat iniţiativa ‘Belt and Road’, iar conectivitatea sufletului oamenilor constituie unul dintre cele cinci domenii ale cooperării programului ‘Belt and Road’. China şi România se află la o distanţă geografică mare, însă cu toate acestea avem o prietenie foarte adâncă. Anul acesta este un an important pentru ambele ţări. În China vom sărbători 40 de ani de la lansarea programului de reformă şi deschidere către exterior, iar în România este Anul Centenarului de la Marea Unire. Anul acesta dorim să avem mai multe contacte, mai multe schimburi şi să promovăm încrederea reciprocă şi prietenia tradiţională”, a declarat ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong, în cadrul unui discurs pe scena Ateneului Român. Printre invitaţii la gală s-au aflat fostul preşedinte Emil Constantinescu şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall. Răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, Emil Constantinescu a declarat că, în primul an de mandat ca preşedinte, a efectuat o vizită în China, unde a prezentat proiectul de renaştere a “Drumului Mătăsii”. Pe de altă parte, fostul preşedinte a spus că România trebuie să iasă din “adormire” în legătură cu nivelul relaţiilor economice cu China. “România trebuie să iasă din adormirea care stă în ultimii ani. Este adevărat că acum s-a concentrat pe creşterea internă, dar din punct de vedere al relaţiilor internaţionale este o cădere regretabilă. China este acum a doua sau chiar prima putere mondială şi în acelaşi timp este prima putere mondială în cercetare şi inovare. Toate ţările importante ale lumii îşi construiesc relaţii economice cu China şi nu văd de ce România lipseşte din acest joc”, a spus Emil Constantinescu. source:AGERPRES/(Eusebi Manolache, Oana Popescu, Daniela Juncu)

Multumim pentru sprijinul nemijlocit grupului de firme Niro Investment Group ( nirogroup.ro ) si florariei Tria’s (www.florariatrias.ro).

STIRI.TVR.RO: Intrarea în Anul Câinelui de Pământ, sărbătorită la Ateneu, printr-un concert de muzică mongoleză O colaborare politică şi economică mai strânsă cu România e dorinţa pe care şi-au pus-o reprezentanţii comunităţii chineze odată cu intrarea în noul an chinezesc: Anul câinelui de pământ. Evenimentul a fost sărbătorit, la Ateneul Român, cu un concert inedit de muzică tradiţională mongoleză. Cântecele din stepă și dansurile tribale mongole i-au încântat pe sutele de spectatori, români și chinezi. Publicul a sărbătorit, în avans, Anul Nou Chinezesc, cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Evenimentul are loc, de fapt, pe 16 februarie. Din punct de vedere astrologic, începe “Anul Câinelui de Pământ”, de la care marele colos asiatic așteaptă prosperitate. Inclusiv în relația cu România. Mari așteptări de la noul an chinezesc au și studenții care au venit în toamnă, în România. S-au îmbrăcat în roșu, culoare care, spun ei, le aduce noroc. Majoritatea visează să devină economiști ori să urmeze o carieră în IT. China și-a propus să devină unul dintre cei mai mari investitori în România. Valoarea schimburilor comerciale româno-chineze a crescut cu peste 18% și a depășit 4,5 miliarde de dolari în ultimii ani.

Scroll to Top