Spectacol de gală la Ateneul Român, organizat de Casa Româno-Chineză, în parteneriat cu Ambasada R.P.C.

Spectacol de gală la Ateneul Român, organizat de Casa Româno-Chineză, în parteneriat

cu Ambasada Republicii Populare Chineze. Anul Nou Chinezesc – Anul Cocoșului de Foc-

Cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor Anul Nou (Anul Cocoșului de Foc) a fost sărbătorită la Ateneul Român din Capitală printr-un veritabil spectacol muzical-coregrafic, organizat de Casa Româno-Chineză și susținut de NIRO Investment Group. La eveniment au fost prezenți Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, Ana Birchall, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, înalți demnitari și diplomați, personalități din mediul academic și cultural, oameni de afaceri.

În sală s-au aflat, de asemenea, Ecaterina Vanea, director general Casa Româno-Chineză, președinții filialelor CRC din întreaga țară, conducerea companiei NIRO, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, reprezentanți ai Institutului Cultural Român, membrii ai comunității chineze, șefi de organizații și asociații non profit, ziariști din presa scrisă și audio-vizuală, un public numeros. Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, ansamblul Academiei de dans din Beijing a prezentat spectacolul „Comori Folclorice din China”.

 

În cuvântul său de deschidere, Ambasadorul R.P. Chineze E.S. Xu Feihong a declarat:

„Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, doresc să adresez tuturor celor prezenți un călduros bun venit. Astăzi veți vedea un spectacol care reprezintă un cumul de comori tradiționale chinezești. Este o colecție de dansuri care reprezintă toate regiunile din China și sperăm că ceea ce veți vedea vă va aduce mai aproape de cultura autentică chineză. De altfel, spectacolul din această seară face parte din manifestările prin care de cinci ani celebrăm Anul Nou Chinezesc și în România. De fiecare dată încercăm să aducem în fața publicului românesc parfum de tradiție chineză, precum și manifestări ale spiritualității noastre. Ne dorim ca și de această dată, cei prezenți să simtă atmosfera de armonie și sărbătoare. Pentru reușita acestei seri trebuie să menționez faptul că Grupul de firme NIRO, Casa Româno-Chineză și Filarmonica George Enescu au depus eforturi considerabile. Tuturor celor care au contribuit la acest eveniment vreau să le mulțumesc. China și România sunt țări prietene și în ultimii ani a avut loc o evoluție a relațiilor bilaterale. Este o cooperare foarte bună pe toate planurile, cu schimburi interumane și culturale dinamice. Am organizat împreună expozițiile de comori ale celor două țări, cooperăm în cadrul Institutelor culturale, promovăm cunoașterea reciprocă prin studierea limbilor română și chineză. Toate acestea sunt o bază solidă care ne permite să exprimăm o încredere sporită în viitorul relațiilor desfășurate sub aceste auspicii. Anul Cocoșului va marca noi oportunități de dezvoltare a colaborării bilaterale pe toate planurile. Am convingerea că această cooperare care se manifestă în toate domeniile va continua și va ajunge la dimensiuni tot mai extinse. Doresc să urez poporului român, precum și celor prezenți, multă fericire în noul an, exprimându-mi speranța că relațiile chino-române vor avea aceeași dezvoltare rapidă, pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt”.

În numele Casei Româno-Chineze s-a adresat celor prezenți Ambasadorul Ioan Donca, vice-preşedinte executiv:

„Mulțumesc pentru cuvintele de apreciere la adresa Casei Româno-Chineze și vreau să vă asigur că vom depune în continuare toate eforturile pentru a ne aduce contribuția la buna dezvoltare a relațiilor dintre România și China. Anul Cocoșului este un an pozitiv, norocos, care îndeamnă la curaj și viziune. Le dorim prietenilor noștri chinezi, așa cum ne dorim și nouă, un an bun și fericit. La mulți ani!”.

 

Anul Cocoșului de Foc începe pe 28 ianuarie 2017 și se încheie pe 15 februarie 2018. Chinezii din întreaga lume celebrează Anul Nou printr-o suită de sărbători. Startul este dat de „Sărbătoarea Primăverii”, o zi de mulţumire și recunoștiinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat. Sărbătoarea începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor, care are loc în a cinsprezecea zi. Anul Cocoșului de Foc-un an puternic în care lumea va avansa și va începe lucruri noi. Chinezii spun că în acest an fiecare va primi ceea ce merită.

 

„Comori Folclorice din China”

 Spectacolul de la Ateneul Român organizat de Casa Româno- Chineză a fost o reprezentare completă, care a reunit sub diferite forme și contexte dimensiuni artistice care compun activități din diverse medii de exprimare muzicale și coregrafice. A fost o ocazie deosebită pentru iubitorii de festivități-eveniment de a urmări o manifestare plină de strălucire, vitalitate și culoare la care și-au dat concursul artiști chinezi de mare valoare internațională. Se cuvine să subliniem varietatea programului dedicat Anului Nou Chinezesc prezentat pe scena edificiului național de cultură din București unde a evoluat într-o manieră elegantă și splendidă, demnă de toată admirația, ansamblul Academiei de dans din Beijing, cu spactacolul „Comori Folclorice din China” . Sunt artiști profund atașați experiențelor creative care configurează relațiile durabile de colaborare și cooperare din sfera culturii dintre cele două țări prietene-România și China.

Programul oferit publicului a îmbinat cu originalitate și farmec forme diverse de expresivitate a dansului popular chinezesc, redat cu mijloace coregrafice de o echipă de interpreți talentați, adevărați profesioniști în arta muzicală scenică. „Comori folclorice din China” reprezintă o colecţie de muzică şi dans, care încorporează atât moştenirea culturală clasică, cât şi dezvoltarea acesteia în contemporan.

Temele abordate în spectacolul de la Ateneul Român acoperă o paletă largă de emoţii, de la dragostea dintre un bărbat şi o femeie, până la dinamicele dansuri războinice, de la cântece sacre, la sărbători în cinstea naturii şi recoltei. Performance-ul se bazează pe o puternică componentă teatrală, actorii-dansatori transmiţând întreaga emoţie prin mişcare, mimică şi voce, în dorinţa de a împărtăşi spectatorilor bogata moştenire culturală a regiunilor din estul Asiei, notează Adevărul. Din programul prezentat remarcăm 12 dansuri tradiționale provenind din nouă regiuni diferite. Evidențiem aici dansul Beilun, dansul Tobei de lemn din Fanpai, dansul kazah Kara Jorga, dansul de luptă și dansuri tibetane Zhuo și Yi. „Pachetul” artistic a cuprins cinci părți, având ca semnificație călătoria lungă a strămoșilor etniei MIAO și simbolizează curajul lor în drumul spre o viață fericită.

Spectacolul a reușit să dezvăluie farmecul tradițional și unic al culturii chineze, având toate atributele unei festivități reușite, o adevărată sărbătoare care a trezit entuziasmul întregii asistențe, făcând pe tot parcursul manifestării să răsune de ropote de aplauze și manifestări de bucurie și satisfacție. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Dansatori ai Academiei din Beijing, la „Dragonul Roșu”

Ansamblul Academiei de dans din Beijing a efectuat un turneu de spectacole în România la invitaţia Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, în colaborare cu Casa Româno­-Chineză și Niro Investment Group, dedicate Anului Nou Chinezesc, sub genericul „Comori folclorice din China”. Au fost organizate spectacole la Sibiu, Arad și București. În Capitală, dansatorii chinezi și-au etalat măiestria artistică la Complexul comercial „Dragonul Roșu”, în prima parte a zilei de sâmbătă, 21 ianuarie, în aplauzele și ovațiile celor prezenți. La spectacol a participat cu un program special Academia de Arte Asiatice-Artasia, care a prezentat elemente specifice din străvechea artă a mișcării pentru sănătate și memorie-Taijiquan, moment apreciat de publicul prezent în număr mare.

Academia de dans din Beijing a fost înființat în anul 1954 iniţial ca instituţie secundară a Şcolii de dans din Beijing ce avea o tradiţie seculară, devenind începând cu anul 1978 o instituţie de învăţământ superior. Motto-ul şcolii este „Morală şi armonie, natura şi omul, cultură şi dans, virtute şi artă”.

 

NIRO Investment Group a acordat întregul său sprijin turneului din România al Ansamblului Academiei de dans din Beijing, în spiritul bunelor relaţii dintre ţările şi popoarele noastre şi urează cu acest prilej, tuturor prietenilor chinezi din România cele mai calde urări de sănătate, fericire şi prosperitate cu prilejul Anului Nou Chinezesc-Anul Cocoşului de Foc.

 

Scroll to Top