Succes în China pentru Pan Yuyan şi studenţii săi

Pentru mine anul 2013 este anul care mi-a schimbat radical viața. Încă din timpul facultății îmi doream sa pot vizita alte țări și să pot trăi și descoperi experiențe noi. Visul meu s-a implinit datorită inițiativei Clubului de Studii Asiatice coordonat de dl. profesor Alexandru Nedelea și cu sprijinul Ambasadei Republicii Populare Chinze la București am acceptat provocarea de a veni în România în calitate de profesor voluntar și de a înființa un curs de limbă chineză în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Astfel am devenit primul lector de limbă chineză din județul Suceava. Anii au trecut într-o clipită, cu bune și cu rele, iar astăzi pot să spun că adun roadele muncii depuse în tot acest timp.
Pe parcursul acestor 5 ani un număr de 400 de studenți mi-au pășit pragul sălii de curs, copii și adulți cărora le-am împărtășit frumuseți din istoria, cultura și tradițiile Chinei, cu ajutorul cărora am descoperit România, și am ajuns să iubesc locurile și oamenii săi extraordinari.
Din dorința de a avea China mai aproape de mine și la sugestia unor prieteni am hotărât în anul 2016, să înființăm Casa Româno-Chineză Suceava, sub egida Casei Romano-Chineze si cu sustinerea Ambasadei Chinei. Prilej de a întări prietenia dintre cele două țări, de a promova cultura și tradițiile chinezești în România, dar și pe cele românești în China. Am adus în fața publicului sucevean împreună cu colegii din asociație tradițiile Anului Nou Chinezesc și Festivalul Lampioanelor, am organizat diferite evenimente culturale și educaționale, cum ar fi ateliere de pictură cu copiii din centrele de plasament de pe raza județului Suceava, activități gastronomice cu studenții cursurilor de limbă chineză, expoziții de pictură la ambasada din București cu tema „China în ochi de copil”, expoziții de fotografie ale unor renumiți artiști chinezi, dar și o expoziție de monede chinezești „O istorie de peste 5000 de ani” pe parcursul a 30 de zile în incinta Muzeului Bucovinei din Suceava.
În tot acest timp am desfășurat foarte multe activități de voluntariat pentru copii cu posibilități reduse din satele de pe raza județului Suceava. Activități care au constat în desfășurarea unui număr de ore de limbă și cultură chineză, activități culinare, activități artistice de muzică și dans dar și multe altele.
Am însoțit în calitate de transalator delegațiile care au sosit din China cu ocazia diverselor evenimente organizate în județul Suceava, atât în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cât și la nivel administrativ și guvernamental.
Anul 2018 a fost apogeul carierei mele în România. Am devenit profesor internațional de limbă chineză al Institutului Confucius din Beijing și am avut privilegiul de a-mi îndruma și pregăti studenții cursurilor de limbă chineză din Suceava, pentru a participa la concursul de limbă chineză „Chinese Bridge”, care a avut loc la Sibiu în luna mai. Am muncit foarte mult și am depus eforturi colosale, drept urmare am reușit performanța de a câștiga Locul I la acest concurs, astfel că a trebuit să ne pregătim pentru etapa finală care s-a susținut la Yunnan, în China și la care au participat peste 200 de elevi din 99 de țări de pe întreg mapamondul. A fost o onoare pentru mine să reprezint România în cadrul acestui concurs internațional în China.
În cadrul acestui concurs, am avut multe provocări: când am ajuns acolo am realizat că trebuie să promovăm România puternic deoarece celelate țări aveau un atu; studenții lor aveau deja la activ multe vizite în China și schimburi de experiențe pe nivel educational, deci nivelul era destul de înalt. Primul pas l-am facut cumpărand cel mai mare steag al României pe care l-am putut găsi pe site-urile din China și în toate fotografiile și evenimentele ce se desfășurau acolo, acest steag era afișat și purtat de noi cu mandrie. Și nu a fost tot, am cumparat foarte multe stegulețe mici și alte accesorii (clame de păr și stikere), care au fost împarțite de elevii mei îmbrăcați în costume naționale românești tuturor participanților. A urmat cea mai grea etapă, concursul în sine în cadrul căruia studenții au fost evaluați din mai multe puncte de vedere. Au avut de susținut o probă scrisă de limbă și cultură chineză, de susținut o prezentare verbală despre activitatea lor în limba chineză, o probă de abilitate artistică specifică artei chinezești și au fost testați în ceea ce privește nivelul conversațional.
Institutul Confucius din Beijing a organizat cu ocazia acestui concurs diferite schimburi de experiență între comunitățile locale și participanții din cadrul concursului internațional, dar și între profesorii coordonari ai participanților.
A fost o experiență de neuitat, astfel încât am avut oportunitatea de a stabili relații cu alți profesori de limbă chineză, compatrioți de-ai mei din întreaga lume. Am avut privilegiul de a descoperi ce înseamnă să profesezi într-o țară sărăcă, fără prea multe posibilități și de a realiza cât de norocoasă am fost de faptul că am venit în România. O țară care m-a acceptat ca și imigrantă și care m-a susținut din toate punctele de vedere pentru a mă simți ca acasă. O țară care mi-a oferit tot sprijinul de care am avut nevoie și care m-a motivat să profesez mai departe în carieră și să adun laolaltă iubitori de limbă și cultură chineză.

Pentru mine, faptul că acești oameni cu care am interacționat pe perioada șederii mele în România dețin o impresionantă cultură generală despre istoria și cultura țării mele, este de-a dreptul impresionant și în același timp un prilej de inspirație. Mi-aș dori ca această experineță să nu se termine niciodată, întrucât am ajuns să mă regăsesc atât de mult în România, în oamenii săi, în cultura sa încât mi-aș dori să rămân aici pentru totdeauna pentru a-mi urma visul, acela de a duce mai departe tradiția familiei mele, accea de profesor. Tainele meseriei le-am deprins de la mama, care este profesor în China, astfel că am învățat de mic copil ce înseamnă răbdare pe care trebuie să o oferi elevilor tăi, dăruirea și nu în ultimul rând dragostea pentru ceea ce faci.
Doresc să mulțumesc tutoror care mi-au fost alături în toată această perioadă în care m-am aflat în România, pentru tot sprijinul și ajutorul necondiționat de care am avut parte și cu siguranță experiența noastră nu se va termina aici; mai avem foarte multe de construit împreună. Suntem datori generațiilor viitoare să clădim această prietenie fără frontiere între România și China.

Si pentru ca in aceast luna Institutul Confucius Bucuresti sarbatoreste 5 ani de la infiintare, doresc sa-mi exprim pretuirea pentru conducerea acestuia si sa o felicit inca o data pe doamna profesoara Luminita Balan.

Pan Yuyan – Bella, profesor de limba chineza la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava

Scroll to Top
Scroll to Top