Astăzi
(18 august 2015) am avut marea bucurie să am ca oaspeţi la sediul Primăriei Sectorului 2, un grup de elevi şi cadre didactice din Sectorului Dongcheng din Beijing, însoţiţi de reprezentanţii primăriei acestui district, în cadrul unui proiect comun de cunoaştere educaţională şi aprofundare a tradiţiilor şi istoriei celor două ţări – România şi Republica Populară Chineză.
A fost o plăcere să particip la un veritabil schimb de întrebări şi informaţii dintre tinerii chinezi şi cei români care s-au întrecut să pună întrebări, fiind interesaţi să afle cât mai multe despre sistemul educaţional al celor două ţări sau despre petrecerea vacanţelor şcolare.
Elevii chinezi s-au arătat dornici să afle lucruri noi şi frumoase despre ţara noastră şi despre şcoala românească. La rândul lor, tinerii din sectorul 2 prezenţi la întâlnire – care urmează cursurile de limba chineză asigurate de Primăria Sectorului 2 la centrele noastre sociale, au vrut să afle care este sistemul de învăţământ din Republica Populară Chineză, care sunt modalităţile de predare şi de petrecere a timpului liber în această ţară.
De altfel, alături de mine la întâlnire s-a aflat şi doamna Florica Voica inspector şcolar, care le-a explicat oaspeţilor modul în care este alcătuit sistemul de învăţământ din sectorul 2, ce cuprinde cea mai mare reţea şcolară de la nivelul Capitalei. Le–au fost prezentate facilităţile oferite elevilor prin crearea tuturor condiţiilor necesare studiului şi petrecerii timpului liber prin desfăşurarea cursurilor în şcoli moderne şi dotate cu aparatură de ultimă generaţie, săli de sport performante, bazine de înot şi terenuri de tenis, numeroase alternative de desfăşurarea a unor activităţi extraşcolare într-un mod cât mai util.
În anul 2011 Primăria Sectorului 2 din Municipiul Bucureşti, România şi Districtul Dongcheng din Beijing, Republica Populară Chineză au încheiat Acordul de Cooperare pornind de la relaţiile de bună prietenie şi colaborare, dezvoltate încă din anul 2007 între primăriile şi comunităţile celor două districte. În baza acestui acord, în aceste zile, prin prisma programului de schimb şi cooperare în domeniul educaţional între tineri din unităţile de învăţământ din cele două oraşe, organizăm vizita celui de-al doilea grup de elevi din Beijing, în cadrul programului care a fost demarat în anul 2013, cu vizita în România a primei delegații de tineri chinezi, pentru ca în anul 2014 elevii români să răspundă invitaţiei districtului Dongcheng şi să viziteze Republica Populară Chineză.
Proiectul bilateral de schimb de vizite ale elevilor din districtul Dongcheng din Beijing şi Sectorul 2 din Bucureşti este un proiect care, pe de o parte, promovează deschiderea către un nou orizont prin contactul cu o civilizaţie diferită, iar pe de altă parte, promovează ataşamentul faţă de propria cultură, demonstrat prin transmiterea mai departe a tradiţiilor şi a caracteristicilor specifice acesteia.
Schimbul intercultural are o componentă educațională foarte prețioasă şi de aceea le-am menţionat oaspeţilor noştri că:
„Pe de-o parte sunteți actorii principali ai unui proiect în care aveți ocazia să cunoașteți cultura unui alt popor şi pe de altă parte, odată cu întoarcerea în țara dumneavoastră veți fi cu siguranță pregătiți să împărtăşiți cunoştinţele și experiențele trăite cu semenii voştri.
Aveţi ocazia de a vă valorifica propriile tradiții pentru a învăța şi cunoaște alte culturi și reprezentanți ai acestora.
Prin participarea la un astfel de proiect, identitatea personală se consolidează, în raport cu ceilalți. Interacționând cu tineri din alte țări, identificați similaritățile și diferențele culturale, puteți reflecta astfel asupra eventualelor stereotipuri și prejudecăți pentru a le depăși
Am pregătit pentru perioada șederii dumneavoastră în România un program care să vă ofere ocazia de a cunoaște câteva dintre cele mai importante și semnificative obiective culturale și istorice ale României și totodată relevante din punct de vedere al cunoașterii civilizației poporului român.
În speranţa că veţi petrece o săptămână frumoasă în România şi încărcată de activităţi interesante, vă asigur că suntem onoraţi că şi prin acest proiect putem contribui la dezvoltarea relaţiilor de cooperare şi prietenie dintre Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti din România şi Districtul Dongcheng din Beijing, Republica Populară Chineză, acordând astfel o importanţă deosebită diversificării raporturilor româno – chineze, pe multiple planuri.”
În cadrul vizitei de astăzi, m-am bucurat să le transmit salutul meu tinerilor oaspeţi din Republica Populară Chineză şi i-am făcut mesagerii celor mai bune gânduri transmise prietenilor noştri din Districtul Dongcheng din Beijing.
source: facebook: Neculai Ontanu