Un roman invitat la paradă gigant din China, la 70 de ani ai RPC

Un roman invitat la paradă gigant din China, la 70 de ani de la înființarea Republicii Populare.

La parada militară impresionantă de la Beijing, autoritățile chineze au celebrat Ziua Națională a Chinei, mai exact 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Celebrarea a început cu 70 de lovituri de tun trase în Piața Tienanmen. 15.000 de soldați, sute de vehicule de luptă, rachete și avioane militare au defilat în Beijing, iar spre seara, alte zeci de mii de oameni au trecut prin fata liderilor chinezi cu care alegorice si programe artistice.

Doamna profesoara Luminita Balan, membru de seama al Casei Romano-Chineze si un prieten si colaborator apropiat al asociatiei noastre a fost probabil singurul roman invitat si prezent la aceasta manifestare.

Cu o zi inainte, luni, Guvernul Chinei a acordat, premiul “China Friendship Awards 2019” – “ Medalia Prieteniei” în cadrul ceremoniei oficiale organizată în Marea Sală a Poporului din Beijing doamnei profesoare Luminita Balan.

In Marea Sală a Poporului din Beijing (rezervată celor mai înalți oaspeți ai poporului chinez) membru al Biroului Politic al Comitetului Central al P.C.Chinez, vicepremierul Chinei, Liu He, a decernat premiile câștigătorilor si in numele guvernului chinez a transmis cele mai calde felicitări şi salutări celor 100 de premianţi ai Medaliei Prieteniei, personalitati din 31 de țări. El a mulțumit sincer tuturor specialiștilor și experților străini și familiilor acestora care lucrează în China şi a declarat că după fondarea R.P.Chineze, în special după reformă și deschidere, foarte mulți experți străini au contribuit la construcția și modernizarea Chinei, depunând eforturi pentru dezvoltarea și progresele acesteia cu tot sufletul şi toată fiinţa. Tocmai de aceea, ei vor avea mereu prietenia profundă a poporului chinez.

Medalia Prieteniei este premiul de stat la nivelul cel mai înalt din China acordat experților stăini care au contribuit la dezvoltarea și modernizarea ţării. Din 1991 când a fost înființat, 1.699 de experți străini au primit acest premiu.

În prezența Premierului chinez Li Keqiang, Prof. Univ. Dr. Luminița Bălan a fost prezentată audienței drept unul dintre cei mai prolifici traducători din limba chineză din ultimii 20 de ani.

In anul 2018, doamna Luminita Balan, a fost distinsa tot de catre Guvernul Chinei, alaturi de alte 15 personalități cu premiul pentru “Contribuția special adusă la promovarea culturii chineze” , dumneaei fiind si şefa Secţiei de Limba Chineză din cadrul Departamentului de Limbi și Literaturi Orientale al Facultăţii de Limbi şi Literatură Străină – Universitatea Bucureşti.

La impresionanta defilare de la Beijing au fost invitati si au asistat unii lideri ai comunitatilor chinezilor din Romania, dar si ziaristul Gao Jin, directorul ziarului “Chinezii in Lume” care ne-a relatat evenimentul de la fata locului si caruia ii multumim.

T.H.

Scroll to Top