UNIVERSITATEA BABEŞ – BOLYAI, CARTEA DE VIZITĂ A ROMÂNIEI LA TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE EDUCAŢIE DIN CHINA

by Ana Trandafir
cieet2015
Creşterea, hrănirea, cultivarea sunt câteva dintre acţiunile pe care educaţia ni le poate oferi. Şi avem nevoie de ele ca de aer, luând în considerare faptul că fiecare îşi doreşte să se dezvolte ca om, ca forţă de muncă, dar şi ca fiinţă socială. Educaţia a fost dintotdeauna supusă schimbărilor istorice. Mai mult, odată cu succesiunea epocilor, ni s-a demonstrat că idealurile, mecanismele şi conţinuturile nu au urmat decât direcţia evoluţiei şi a perfecţiunii. În ajutorul realizării acestor perspective, sistemul de învăţământ, de la cel preşcolar şi până la cel universitar, a investit în acţiuni multiple de expasiune a educaţiei la un nivel remarcabil.

Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens îl reprezintă Târgul Internaţional de Educaţie din China (CIEET). Încă de la prima ediţie, aceea din anul 1999, organizatorii au reuşit să aducă în prim plan importanţa calităţii sistemului educaţional din toată lumea. Astfel, în 2015, CIEET a reuşit să fie punct de întâlnire la Beijing pentru sute de universităţi înscrise din 55 de state şi regiuni. Târgul chinez este unul impozant atât prin dimensiune, cât şi prin intermediul ofertelor internaţionale puse la dispoziţia studenţilor. Anul acesta, în perioada 21 – 22 martie, CIEET a demonstrat că interesul marilor state ale lumii nu scade, ci este în continuă creştere. Statele Unite ale Americii au fost reprezentate la eveniment de 55 de universităţi şi colegii, Marea Britanie de 48 de instituţii, Canada de 44, Japonia s-a prezentat prin cele 37 unităţi de învăţământ, Australia prin 34, Franţa a participat cu 28 de universităţi, iar numărul ţărilor continua, luând parte la acest eveniment un total de 363 de instituţii.

Târgul Internaţional de Educaţie din China este locul ideal pentru promovarea educaţiei, astfel încât studenţii chinezi să poată afla diferitele tipuri de cursuri prezentate de unităţile de învăţământ prezente. Avantajul unui eveniment de o asemenea amploare îl reprezintă oportunitatea unei discuţii directe cu un personal calificat şi posibilitatea de a înţelege ofertele actuale a fiecărui stat şi universitate în parte.

Printre instituţiile enumerate mai sus şi Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj a dorit să atragă cât mai mulţi studenţi străini în România. Fiind reprezentanta România pentru a treia oară, UBB a reuşit încă o dată să-şi recomande în rândul celor interesaţi atuurile care îi permit o diferenţiere considerabilă faţă de alte universităţi din lume: obţinerea unei diplome la nivelul Uniunii Europene, costuri mici de şcolarizare, dar şi faptul că România este o ţară foarte cunoscută, atât din punct de vedere cultural cât şi social de către populaţia chineză. Mai mult, ştiindu-se faptul că în China se practică o politică de deschidere faţă de celalte culturi şi că la ora actuală, această ţară are aproximativ trei milioane de studenţi în străinătate, Universitatea Babeş-Boylai mizează pe capacitatea universităţii de a oferi studii de un înalt nivel, conform cerinţelor externe.

Aşa cum bine ştim, educaţia este noul motor al dezvoltării, iar China a reuşit să transmită acest mesaj mai bine decât orice alt stat. Aici intervine si capacitatea de a recepta mesajul, iar România, datorită UBB a reuşit să preia această deviză şi să şi-o insuşească, fiind astfel locul ideal pentru studenţii străini care vor să înveţe în ţara noastră.

Pe lângă migrarea educaţională a tinerilor chinezi către alte teritorii, trebuie specificat şi faptul că peste 500.000 de studenţi din afară şi-au ales China ca ţară de perfecţionare a cunoştinţelor. Un eveniment de dimensiunea CIEET reprezintă nu doar locul ci şi posibilitatea ca România să promoveze nivelul personalului didactic, a cursurilor şi a capacităţii de adaptare într-o societate a învăţământului care evoluează de la un an la altul.

După evenimentul susţinut de Târgul Internaţional de Educaţie din China la Beijing anul acesta, alte trei oraşe au fost gazda ofertelor academice internaţionale, Shanghai, Hangzhou şi Guangzhou. Sperăm ca la următoarea ediţie CIEET, România să poată fi reprezentată din nou de Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj, dar şi de alte universităţi de prestigiu din ţară.

https://anatrandafir.wordpress.com

Scroll to Top