China se pregăteşte de o bună perioadă pentru marcarea celor 70 de ani de la victoria Războiului de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze şi încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. La evenimente au fost invitaţi să participle urmaşi ai celor care s-au alăturat poporului chinez în perioada agresiunii japoneze, între aceştia regăsindu-se şi descendenţii medicilor Bucur Clejan şi David Iancu.
Emanuel Druckman, de origine română în prezent cetăţean al statului Israel, este nepotul medicului Bucur Clejan, singurul român căruia i s-a dedicat un monument în Republica Populară Chineză. Aflat deja la Beijing, domnul Druckman şi soţia acestuia au vizitat redacţiile de limbă română şi ebraică ale Radio China Internaţional, unde a avut ocazia să dialogheze în cele două limbi atât cu angajaţi chinezi cât şi cu experţii străini din ţările de orgine.
În timpul discuţiilor purtate cu colegii chinezi vorbitori de limba română, Emanuel Druckman a avut ocazia să îşi regăsească şi să prezinte membrii familiei, în cadrul unor fotografii de arhivă, din anul 1914, păstrate într-un volum scris în limba chineză, dedicat medicului Clejan.
Familiei Druckman se va alătura în aceste zile şi doamna Tania Iancu, fiica medicului David Iancu, de asemenea un participant direct la evenimentele razboiului chinez împotriva agresiunii japoneze.
Urmaşii medicilor români, alături de urmaşi din Bulgaria şi Polonia ai participanţilor la evenimentele din China, vor efectua o călătorie la Guiyang, oraşul de reşedinţă al provinciei Guizhou, acolo unde vor avea ocazia să revadă locurile în care au activat înaintaşii lor în perioada anilor ’40.
Ulterior, la data de 3 septembrie, alături de liderii R.P. Chineze, de liderii din peste 40 de state, vor asista la parada militară dedicată comemorării celor 70 de ani de la victoria Războiului de rezistenţă împotriva agresiunii japoneze şi încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.