Casa Romano Chineza a participat activ la videoconferinta oragnizata de Ambasada R.P. Chineze, un briefing al Summitului liderilor de stat dintre China si Tarile din Europa Centrala si de Est (CEEC) unde s-a discutat si despre cooperarea pragmatica dintre China si Romania.
La videoconferinta din 25 februarie, 2021 au participat domnul Dumitru Nicolae – Secretar General al Casei Romano Chineze, E.S. domnul ambasador Viorel Isticioaia Budura – Vicepresedinte al Casei Romano Chineze, doamna Vanea Ecaterina – Director General al Casei Romano Chineze, domnul Calin Vlad si domnul T. H.
Briefingul de deschidere a fost facut de catre E.S. doamna ambasador Jiang Yu care a profitat de aceasta ocazie pentru a ura participantilor un sincer “La multi ani!” cu ocazia Anului Nou Chinezesc. Dumneaei a precizat ca Summitul a fost primul eveniment important al anului gazduit de China, in care s-au punctat atat prietenia traditionala, cat si revigorarea economiei mondiale care a avut de suferit din cauza pandemiei.
Doamna ambasador a subliniat cele patru teme fundamentale ale Summmitului si anume solidaritatea in combaterea pandemiei, colaborarea pragmatica, intercomunicarea si inovarea ecologica.
In ceea ce priveste relatia cu Romania, Excelenta Sa a precizat ca prietienia profunda dintre cele doua tari continua, iar acestea se sustin reciproc extinzand cooperarea pragmatica. Tinand cont ca Romania este a doua tara ca marime din CEEC, tara cu un potential mare in regiune, dumneaei a punctat importanta dezvoltarii unei relatii reciproc avantajoase si prospere, subliniind ca partea chineza e dispusa sa fie un partener sincer al Romaniei, promovand in continuare relatia dintre popoare printr-o stransa colaborare.
A urmat E.S. domul ambasador Viorel Isticioaia Budura, in calitate de diplomat roman de success, cu o mare expertiza in relatia cu Asia si un vechi prieten al Chinei, dar si in calitatea de Vicepresedinte al Casei Romano-Chineze.
E.S. a salutat organizarea acestei videoconferinte intr-un moment important al relatiilor dintre tarile noastre si a subliniat importanta acestei intalniri din cateva motive. Discutiile din presa locala si internationala in ceea ce priveste China, directia de colaborare a statelor lumii cu R.P. Chineza, relansarea economiei globale si nu in ultimul rand tensiunile dintre SUA si China.
Vicepresedintele CRC a remarcat ca prin aceasta dezbatere publica la care participa oameni de afaceri, oameni din presa, oraganizatii si asociatii care cunosc relatia Romania- China nu din surse externe ci din experientele personale, poate beneficia si opinia publica care ar trebui angajata prin eforturi comune in a intelege aceasta relatie ampla cu R.P.Chineza. Sigur, pentru ca proiectele sa fie fructuoase si utile, Excelenta Sa a subliniat si importanta angrenarii administratiei centrale si locale, alaturi de participantii activi din societatea civila, deoarece suntem recunoscuti ca un stat care isi onoreaza traditiile cu diferiti parteneri ai lumii cu care am legat relatii stranse de prietenie.
In virtutea experientei si a prieteniei intregii sale familii cu China, prietenie remarcata si apreciata si de doamna ambasador, vicepresedintele Casei Romano Chineze a punctat trei directii in care tara noastra ar trebui sa actioneze. Intelegerea adecvata a relatiilor U.E.-China care persista in discutii “zgomotoase, de fond”, intelegerea mai atenta a ofertei partii chineze, dar si resursele si orientarile de viitor. Nu in ultimul rand, identificarea asteptarilor noastre, ale Romaniei, in contextul ofertei chineze, a nevoilor si a calitatii de membru al U.E.
Conferinta a fost inchisa, de discursul Directorului General al CRC, in prezenta domnului Nicolae Dumitru, Secretar General CRC si a domnului Zsolt Nagy, CEO Niro Investment.
Doamna Ecaterina Vanea a precizat ca un vechi proverb chinezesc – “Un prieten de suflet de departe apropie ținuturile aflate la mare distanță” reflecta foarte bine prietenia si relații bilaterale româno-chineze ajunse la 72 de ani.
Cu această ocazie deosebită, prilejuită de Summitul „17+1”, Casa Româno Chineză a dorit să adreseze mulțumiri echipei Ambasadei Republicii Populare Chineze, care s-a alăturat eforturilor de prevenire și combatere a virusului COVID 19 atunci când situația a impus-o. Anul 2020 a fost un an de mari încercări atât pe plan mondial cât și în România. Ajutorul oferit spitalelor din capitală și spitalelor din Arad și Suceava, acolo unde asociația noastră are filiale, au dovedit încă o dată că distanța fizică dispare atunci când ai sprijinul unui vechi prieten de nădejde.
Ambasada Chinei a donat măşti, combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi mănuşi pentru spitalele din Bucuresti, dar a facut nenumarate demersuri si pentru ajutorarea altor spitale din țară.
Eforturile reprezentanților Ambasadei Chinei în Romania au fost de-a dreptul impresionante și au contribuit decisiv la menținerea spiritului pozitiv în cursa de combatere a virusului, dar i-au făcut si pe toți cei implicați să înțeleagă că “prietenul la nevoie se cunoaște”. Donaţiile facute de către comunitatea chinezilor din Romania și de către reprezentanţii companiilor chinezeşti din România sunt contribuții importante venite tot la inițiativa Ambasadei.
Lor li s-a alaturat si NIRO Investment care a donat 120.000 EURO pentru aparatură medicală, echipamente de protectie in tara, precum si in semn de reciprocitate si respect si pentru comunitatile din China afectate de pandemie.
In incheiere dumneaei a precizat ca ne manifestăm dorința de continuare și dezvoltare a relațiilor bilaterale de colaborare și cooperare între Casa Româno-Chineză, Ambasada Chinei de la București și comunitatea chineză din România în diverse domenii de activitate.