Vizita oficiala a Ministrului Agriculturii din R.P.C., Han Changfu in Romania *6-8 Iunie 2014

În perioada 6-8 iunie a.c, domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populară Chineză efectuează o vizită oficială în România, la invitația domnului Daniel Constantin, Vice-Prim Ministru, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Casa Romano-Chineza a insotit delegatia oficiala pe tot parcursul vizitei.

Acțiunea reprezintă o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, și Prim—Ministrul Victor Ponta, la București în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declarației Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situație dintre Guvernul R.P. Chineze și Guvernul României și a Declarației de la București privind Cooperarea dintre China și Statele din Europa Centrală și de Est, când liderii celor două țări au agreat necesitatea și importanța consolidării cooperării în domeniul agricol.

Investiţiile în zootehnie, exportul de animale vii şi de produse agricole în China, dar şi implicarea în proiecte comune în domeniul cercetării reprezintă câteva din subiectele abordate vineri de ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, şi omologul său chinez, Han Changfu.

În cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare – zootehnia – prin investiţii şi schimburi comerciale, respectiv bovine, ovine, porcine şi sectorul apicol, precum şi din domeniul procesării şi marketingului produselor agricole (vin, lapte praf, carcasă de porc şi produse din carne, ulei de floarea soarelui şi baloţi de fân), se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii,.

Încurajarea investiţiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca şi activităţile ce conduc la creşterea accesului produselor pe cele două pieţe.

Potrivit MADR, ministrul Han Changfu şi-a exprimat intenţia de a conlucra cu autorităţile relevante din ţara şi pentru implementarea cu succes a celor convenite. În acest sens, a propus ca mecanismul de lucru utilizat să îl constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele două ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui să se convoace de urgenţă pentru a demara toate discuţiile tehnice necesare realizării obiectivelor de interes comun.

Vicepremierul Daniel Constantin a prezentat politica în domeniul investiţiilor, fondurile comunitare şi naţionale alocate pentru următoare perioadă, invitând ca în cadrul Grupului de lucru să se discute şi implicarea Băncii chineze prin linii de creditare pentru investiţii realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

Acţiunea reprezintă o continuare a celor convenite de Prim-Ministrul chinez Li Keqiang, şi Prim- Ministrul Victor Ponta, la Bucureşti în noiembrie 2013, cu ocazia semnării Declaraţiei Comune privind consolidarea cooperării bilaterale în noua situaţie dintre Guvernul R.P. Chineze şi Guvernul României şi a Declaraţiei de la Bucureşti privind Cooperarea dintre China şi Statele din Europa Centrală şi de Est, când liderii celor două ţări au agreat necesitatea şi importanţa consolidării cooperării în domeniul agricol.

Pe agenda vizitei ministrului Han Changfu în România este prevăzută şi o deplasare în teritoriu, de interes fiind sectoarele de procesare a laptelui, creşterea bovinelor, viticultura, dar şi modele de ferme de familie apicole.

În cursul după amiezii de 6 iunie 2014, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit la Palatul Victoria pe domnul Han Changfu, ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze.

În agenda vizitei domnului ministru Han Changfu este prevăzută o întâlnire oficială la sediul MADR și deplasare în teritoriu pentru cunoașterea realităților și a potențialului agriculturii românești, fiind astfel de interes sectoare precum lactatele, creșterea bovinelor, viticultură, dar și modele de fermă de familie.

Cu ocazia întâlnirii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (din 6 iunie) cei doi omologi au subliniat foarte bunele relații existente între România și Republica Populară Chineză și faptul că la nivel politic ambele țări consideră prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol.

Subiectele abordate de ambele părți au ținut de prezentarea politicilor agricole și de dezvoltare rurală, balanța comercială și potențialul de creștere a schimburilor, importanța susținerii investițiilor, creșterea implicării în proiecte comune în domeniul cercetării.

De asemenea, s-au agreat ca sectoare prioritare de colaborare — zootehnia — prin investiții și schimburi comerciale: bovine, ovine, porcine și sectorul apicol, precum și investiții și schimburi comerciale din domeniul procesării și marketingului produselor agricole: vin, lapte praf, carcasă de porc și produse din carne, ulei de floarea soarelui și baloți de fân.

Încurajarea investițiilor în domeniul agricol a fost considerată la fel de importantă ca și activitățile ce conduc la creșterea accesului produselor pe cele două piețe.

Domnul ministrul Han Changfu și-a arătat larga deschidere de a conlucra cu autoritățile relevante din țara sa pentru implementarea cu succes a celor convenite. În acest sens, a propus ca mecanismul de lucru care să fie utilizat să îl constituie Grupul de lucru ce va fi stabilit de cele două ministere la nivel de vice-ministru (secretar de stat), grup care ar trebui să se convoace de urgență pentru a demara toate discuțiile tehnice necesare realizării obiectivelor de interes comun.

Domnul Daniel Constantin a amintit de vizita realizată în China în 2012 și de interesul de colaborare în cre?tere manifestat de oamenii de afaceri din cele două țări în 2013, dar mai ales după vizita premierului chinez în România din noiembrie anul trecut.

Reunirea Grupului de lucru reprezintă și pentru partea română o prioritate. De aceea, MADR în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu alte instituții relevante din România și în consultare cu sectorul privat va realiza toate demersurile pentru activarea acestuia de urgență.

Vice-Prim Ministrul Daniel Constantin a prezentat politica în domeniul investițiilor, fondurile comunitare și naționale alocate pentru următoare perioadă fiind consistente, invitând ca în cadrul Grupului de lucru să se discute și implicarea Băncii chineze prin linii de creditare pentru investiții realizate în parteneriat comun sau pentru fluidizarea exporturilor.

De asemenea, Daniel Constantin a subliniat satisfacția de a regăsi în textul Memorandumului de Înțelegere pentru dezvoltarea cooperării în domeniul agriculturii, care s-a semnat la finalul întâlnirii, toate domeniile de interes ce au fost abordate cu ocazia discuțiilor oficiale.

S-au stabilit sectoarele prioritare de colaborare agricola intre Romania si China. Zootehnia, investitiile in agricultura, cercetarea si schimburile comerciale cu produse agricole au fost subiectele discutate cu ocazia vizitei oficiale in Romania a domnul Han Changfu, Ministrul Agriculturii din Republica Populara Chineza. Cu aceasta prilej s-a semnat Memorandumul pentru dezvoltarea cooperarii in domeniul agriculturii intre cele doua state.

MADR

Intalnirea Comisarului european Dacian Ciolos cu ministrul chinez al agriculturii Han Changfu

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, dl Dacian Ciolos, a avut o intrevedere, la Bucuresti, cu ministrul chinez al agriculturii, dl Han Changfu. Reuniunea a reprezentat un prilej pentru a continua dialogul constructiv in domeniu, in cadrul Planului de cooperare UE-China in sectorul agriculturii si dezvoltarii rurale, semnat in 2012.

“Aceasta cooperare este importanta nu numai pentru ca UE si China sunt parteneri comerciali cheie – inclusiv in ceea ce priveste produsele alimentare – dar si pentru ca agricultura este de o importanta strategica pentru ambele, in abordarea provocarilor de baza cu care se confrunta economiile si societatile noastre in deceniile urmatoare: asigurarea securitatii alimentare, combaterea schimbarilor climatice, precum si realizarea unei dezvoltari echilibrate a zonelor rurale. In urma semnarii, in 2012, a planului de cooperare in agricultura, care a inceput deja sa produca rezultate concrete, eu cred ca exista inca un potential enorm de dezvoltare in beneficiul ambelor parti”, a declarat comisarul Ciolos, la finalul intrevederii.

In timpul reuniunii, comisarul Dacian Ciolos si ministrul Han Changfu au discutat despre stadiul negocierilor privind acordul bilateral referitor la indicatiile geografice si despre intensificarea dialogului in ceea ce priveste aspectele comerciale legate de produsele agricole.

Au fost abordate si teme referitoare la dialogul despre politicile agricole din UE si China, dezvoltarea fermelor familiale, investitiile intr-o agricultura durabila, precum si cooperarea in mediul de afaceri.

Comisarul Ciolos a subliniat, de asemenea, necesitatea de a dezvolta componenta de cercetare a Planului de cooperare prin actiuni concrete in anii urmatori, in cadrul programului UE Orizont 2020 si a programelor similare din China, cu scopul de a creste productivitatea agricola si gestionarea durabila a resurselor naturale. In urma semnarii, in noiembrie anul trecut, a “Scrisorii de Intentie privind cooperarea in domeniul cercetarii si inovarii in sectorul produselor alimentare, agriculturii si biotehnologiei”, UE si China s-au angajat sa elaboreze in comun initiative de cercetare, schimburi stiintifice si proiecte, folosindu-se de respectivele lor programe din domeniu.

Comisia Europeana

Scroll to Top