Wishing everyone Happy 2023 Chinese New Year!

URARI CALDUROASE CU OCAZIA ANULUI NOU CHINEZESC! 新年快乐!

Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, conducerea Casei Romano-Chineze va transmite cele mai calde urari de sanatate si prosperitate!

Anul Nou Chinezesc, cunoscut și sub numele de Festivalul Primăverii sau Anul Nou Lunar, este una dintre cele mai importante sărbători pentru poporul chinez. Anul Nou 2023 va începe duminică, 22 ianuarie. Nu există o dată exactă pentru Anul Nou. În fiecare an este în prima zi a calendarului lunar.

2022 a fost Anul Tigrului, iar 2023 va fi Anul Iepurelui. Există 12 animale zodiacale chinezești, care se rotesc în fiecare an, fiecare dintre ele fiind legată de anumite caracteristici și elemente.

Pentru chinezi, iepurele este o creatură îmblânzită care reprezintă speranța și o viață lungă. Este, de asemenea, văzut ca un simbol al purității și de bun augur.

Oamenii născuți în Anul Iepurelui sunt considerați a fi inteligenți, plini de compasiune și generoși. Cu toate acestea, bunătatea lor poate fi văzută ca slăbiciune de către unii și de asemenea, sunt considerați a fi exagerati de precauți. Anii Iepurelui sunt: 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023, 2035.

Chinezii si nu numai, se reunesc în noaptea de Ajun pentru a sărbători Anul Nou. Ca si la noi, se bucura de mâncare tradițională bună, viziteaza familia extinsă și prietenii, împărtășesc binecuvântări și plicul roșu copiilor și familiei. La trecerea dintre ani focuri de artificii si pocnitori alungă spiritele rele și vestesc noul an. Sărbătoarea durează 15 zile și se încheie cu Festivalul Lampioanelor, care va avea loc pe 5 februarie.

Cea mai frecventa urare de Anul Nou Chinezesc este Xīnnián hǎo (新年好), care se traduce ca “Bunăstare de Anul Nou”. O urare mai formala este Xīn nián kuài lè, însemnând literalmente “Fericire de Anul Nou”.

Una dintre cele mai renumite urari pentru Anul Nou Chinezesc este 恭喜发财 – gōng xǐ fā cái – “Fericire si prosperitate!” sau “Va doresc să vă măriți averea”. Alte urari sunt: 平平安安 – ping ping an an – Pace si Siguranta!, 幸福安康 – xìng fú ān kāng – Pace si fericire!, 吉祥如意 – jí xiáng rú yì – Mult noroc și îndeplinirea tuturor dorințelor!, sau cu acelasi sens, 心想事成 – xīn xiǎng shì chéng si nu in ultimul rand 身体健康 – shēn tǐ jiàn kāng – Sanatate multa!

祝你新年快乐,大吉大利,万事如意!
Zhù nǐ xīn nián kuài lè, dà jí dà lì, wàn shì rú yì!
Vă doresc un an nou fericit, mult noroc și toate cele bune!
Wishing you a happy new year, good luck, and all the best!
T.H.

Scroll to Top