Zece invenții importante ale chinezilor

1. Praful de pușcă
Legenda spune ca praful de pușcă a fost inventat din întamplare de către alchimiștii care vroiau să creeze un elixir al vieții vesnice.Prima referire la acesta apare intr-o culegere din 1044, care cuprinde cele mai importante tehnici militare, realizată de Zeng Goliang, acesta descriind trei tipuri de praf de pușcă, folosite pentru focuri de semnalizare și focuri de artificii, înainte ca acesta să fie utilizat în scop militar, la grenadele rudimentare.
2. Busola
Prima busola a fost realizata in secolul al IV-lea i.Hr. si era facută din roca magnetică. Chinezii au inventat un astfel de obiect pentru a ști încotro este sudul.
3. Hârtia
Înca nu se știe cine a venit cu ideea de a converti gândurile într-o limbă scrisă, însă se știe că primele limbi au apărut cu circa 5.000 de ani în urmă. Din dorința de a scrie, oamenii au apelat in acest sens la orice era mai durabil, cum ar fi bambus, papirus, piatră, tablițe de lut.Lucrurile s-au schimbat însa după ce un barbat chinez pe nume Cai Lun a inventat prototipul pentru hârtia modernă. În anul 105 d.Hr. el a creat un amestec din fibre de lemn și apă pe care l-a presat, obținand astfel o hârtie grosieră.
4. Pastele făinoase
Nu există informatii certe, dar se pare ca oamenii din China le-au luat-o înainte italienilor sau arabilor cu aproximativ 2.000 de ani. În 2006, un grup de arheologi a descoperit o asezare veche de 4.000 de ani, în provincia Qinghai, langă granita cu Tibetul, iar în apropierea acesteia a fost găsit un bol cu un tip de paste, îngropat în pământ. Acestea, făcute din două soiuri de mei, ar putea fi cele mai vechi din lume. Cele două soiuri de mei sunt cultivate in China de aproximativ 7.000 de ani și, mai mult, chinezii înca folosesc aceste grâne pentru a face paste.
5. Roaba
Un general numit Jugo Liang, care a trait în timpul dinastiei Han, este creditat ca fiind inventatorul roabei. Obiectul a fost folosit inițial în scopuri militare, pentru baricadare și transport, iar aceste avantaje pe care le ofereă roaba i-au determinat pe chinezi să tina invenția secretă timp de mai multe secole. Singura hibă a roabei antice a fost însa faptul ca nu avea mânere, acestea fiind adăugate ulterior, când a fost perfecționată.
6. Seismograful
Astronomul imperial Chang Heng, tot din timpul dinastiei Han, a gândit primul seismograf din lume, la începutul secolului al II-lea. Este vorba de un vas din bronz, o opera de artă chiar, care în interior avea un pendul, iar când acesta era mișcat de vibrații mai multe bile cădeau din gurile unor dragoni în cele ale unor broaște, avertizînd astfel un seism.
7. Alcoolul
La începutul secolului al III-lea i.Hr., chinezii au aflat cum să rafineze produse ca oțetul și sosul de soia, folosind tehnici de fermentare și distilare. Iar o descoperire a unor cioburi de acum 9.000 de ani, care aveau urme de alcool, arată ca poporul chinez a fost primul care a preparat acest produs, cu aproximativ 1.000 de ani înaintea popoarelor arabe.
8. Zmeul
În timpul secolului al IV-lea i.Hr., doi barbati chinezi, Gongshu Ban si Mo Di, respectiv un artist și un filosof, au construit un zmeu în forma de pasare, invenția lor fiind repede îndragită mai ales de copii.
9. Planorul
Dacă in secolul al IV-lea i.Hr. chinezii deja inventaseră zmeul, până la sfârșitul secolului al VI-lea, era noastră, ei reusisera sa construiasca un aparat similar cu acesta, dar suficient de mare si de aerodinamic încat să susțină greutatea unui bărbat de talie medie.
10. Mătasea
Tehnica de a produce acest material există de acum 4.700 de ani, iar datorită mătăsii China a creat legături cu multe alte popoare, prin comerț, cererea fiind foarte mare la un moment dat.

Scroll to Top